Učestalo mokrite? Saznajte zašto!

Najčešći uzroci učestalog mokrenja su kod žena upale mjehura ili prekomjerno aktivni mjehur. Kod muškaraca uz to i problemi sa prostatom ili spolne upale – objasnio je dr. med. Kapun.

Osim upale mjehura i prekomjerno aktivnog mjehura, kod žena razlog učestalog mokrenja može biti i trudnoća, gdje je pogotovo u prvim tjednima trudnoće normalno da žena učestalije mora ići u WC jer maternica počinje pritiskati mjehur.

Razlozi čestog uriniranja

Korištenje diuretika – diuretici su poznati lijekovi koji povećavaju uriniranje, no postoje i oni prirodni, poput zelenog čaja, soka od brusnice, rajčica, krastavac, mrkva i maslačak. Ova se vrsta lijekova i namirnica koristi najčešće kod smanjivanja visokog tlaka, kao i kod liječenja bubrega.
Tjeskoba – tjeskoba može dovesti do pojačanog nagona za mokrenjem, a ako sami primjetite da u određenim situacijama, poput stresnih ili društvenih, dolazi do nagona za mokrenjem, tada možete zaključiti da se radi o tjeskobi.
Moždani udar ili drugi neurološki problemi – neurološki problemi mogu dovesti do oštećenja živaca koji mogu dovesti do problema s funkcioniranjem mjehura.
Bubrežne infekcije – manifestiraju se učestalim mokrenjem malih količina urina i osjećajem pečenja, ponekad i boli prilikom mokrenja, mučninom ili povraćanjem.
Rak mjehura – kod raka mjehura, pod mikroskom su uočljive crvene krvne stanice u urinu, dok kasnije dolazi do boli i pečenja tijekom mokrenja, kao i neizdržavu potrebu za mokrenjem.

No, ako ne osjetite druge tegobe, poput temperature, osjeća peckanja ili bježanja urina, znači da se prekomjerno unosite tekućinu u svoj organizam, a svoj mjehur možete i istrenirati – odnosno zadržavati duže urin kako bi se mjehur navikao na manje mokrenja.

Ako uz učestalo mokrenje imate neki od ovih simptoma: peckanje, temperaturu, bježanje urina, krv u mokraći, bol, iscjedak ili teže praznite mjehur – potrebna je terapija, ali vrlo vjerojatno uz pregled i dijagnostičku obradu – naglasio je specijalist urologije Kapun.

Zbog učestalog mokrenja neki izbjegavaju socijalizaciju
Navodi kako zbog učestalog mokrenja, pacijenti počnu izbjegavati socijalne situacije, a nerijetko zbog povlačenja u sebe nastanu problemi u kućanstvu ili na poslu.

Putovanja, odlazak u kino, na predstave ili u kazalište, pa i sam odlazak u grad ili bavljenje sportom mogu biti prava noćna mora. Vrlo često te osobe poznaju svaki toalet u gradu. Kad je mokrenje vrlo učestalo izbjegavaju svaku vrstu socijalizacije – objasnio je urolog.

Problem učestalog mokrenja može se smanjiti promjenom životnih navika, dok ako smatrate da je razlog učestalog mokrenja upala, možete ju probati liječiti prirodnim namirnicama.

U slučaju lakših znakova upale neki čajevi (uvin čaj), brusnica, propolis, ali i neki drugi dodaci prehrani mogu pomoći tijelu da prevlada upalu. Čajevi od koprive ili vrbovice mogu muškarcima ublažavati učestalo mokrenje uzrokovano manjim tegobama sa prostatom – napomenuo je dr. med. Kapun,piše Ordinacija

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *