KORA JOJ JE ZDRAVIJA OD SREDINE! Nismo imali pojma, EVO ŠTA SVE LIJEČI KORA OD LUBENICE, nećete je više nikada bacati

Lubenica je osvježavajujće povrće koje je izvanredno u ljetnom periodu. Većina nas kada pojedemo sredinu, bacamo koru od lubenice, a što je totalno pogrešno. kora lubenice je u potpunosti jestiva. Ima diuretičko dejstvo, pomaže u snižavanju krvnog pritiska, a odlična je i za rad bubrega.Interesantno je da ese 95 posto materija koje donose zdravstvene doborbiti ovog ploda, zapravo nalazi u kori.

1. Prečava artritis i reumu

Kora lubenice bogata je beta-karotenom i vitaminom C. Oni djelotvorno suzbijaju upalne procese koji s vremenom mogu da dovedu do artritisa i reume.

2. Pomaže u trudnoći

Aminokiselina citrulin pokreće biohemijske procese u krvotoku koji krvnim sudovima pomažu da se opuste. Kod žena koje su noseće, u trećem tromjesečju, kora lubenice može da pomogne u smanjenju ili u potpunom uklanjanju grčeva.

3. Prevencija srčanog udara

Zahvaljujući kombinaciji folne kiseline i vitamina, kora lubenice igra veliku ulogu u smanjenju rizika od srčanog udara i moždane kapi.

4. ima sposobnost da reguliše krvni pritisak.

Kalijum i magnezijum, kao i mnogobrojne kiseline koje ovo povrće sadrži u sebi, u međusobnoj kombinaciji pomažu u očuvanju zdravlja krvnih sudova a samim tim osiguravaju i dobar protok krvi. Osim toga, lubenica održava najbolji odnos elektrolita u krvi a time smanjuje kiselost organizma, što je vrlo važan faktor kod stabilnog krvnog pritiska.

5. Sprečava upale.

Likopen koji je postojan u lubenici je vrlo snažan antioksidans. Kao i drugi antioksidansi, djelotvoran je u borbi protiv slobodnih radikala, koji se u velikoj mjeri povezuju sa nastankom upala.

Izvor: DobarDan

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *