Malo ko je ljubitelj ove zdrave namirnice, a sada je najvažnije da jedete! Kada vidite koliko je ljekovita – uzimaćete je stalno!

Obilje nutrijenata koji štite od najvećeg neprijatelja našeg zdravlja u ovom periodu – prehlade i gripa! Vitamin C je ključni nutrijent posebno u sezoni respiratornih infekcija, jer najdjelotvornije štiti od virusa.

Kada spomenemo ovaj vitamin, odmah pomislimo na limun i citruse, a od davnina je poznato da svježa paprika ima značajno više ovog hranljivog sastojka od pomenutog voća. Ono što malo ko zna, jeste i da je prokelj namirnica koju većina nas izbjegava i koja se rijetko nalazi na domaćim trpezama, zapravo prava mala riznica vitamina C.

Primjera radi, šoljica isjeckanog, sirovog prokelja sadrži oko 81 mg vitamina C, odnosno u 88 g se nalazi 125 g preporučene dnevne doze vitamina C! U istoj količini ovog povrća nalazi se duplo veća od preporučene dnevne doze vitamina K, nutrijenta koji je važan za zdravlje kostiju i pravilno zgrušavanje krvi.

Osim toga, u prokelju se nalazi jedna veoma važna esencijalna aminokiselina – triptofan. Ona uzrokuje lučenje serotonina, čuvenog “hormona sreće”. I to je jedan od važnih razloga zbog čega je ovo povrće veoma potrebno organizmu. Da je to zaista istina, svjedoči i jedna holandska studija.

“Bipolarni i pacijenti sa maničnim poremećajem imaju nešto zajedničko, a to je značajno nizak nivo ove aminokiseline”, stoji u toj studiji. Prokelj je bogat glukozinolatima koji mogu da “očiste” tijelo od patogena koji izazivaju rak.

Tu važnu ulogu imaju antioksidansi vitamin A, C i E koji doprinose borbi protiv kancera. U ovom povrću nalase se i omega 3 kiseline, a naučno je dokazano da postoji veza između deficita ovih kiselina i rizika od pojave raka.

Takođe, brojne studije su potvrdile da je prokelj veoma efikasan u popravci oštećenja na DNK, koja jako pogoduju razvoju kancera. Ako iste sigurni kako da pripremite ovu namirnicu, mi vam predlažemo ovaj gurmanski prilog.

Izvor: mondo.rs

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *