PRITISAK VAM JE LOŠ JER NE URADITE OVU STVAR PRIJE MJERENJA! Doktorica upozorava: SAMO OVAKO ĆE VAM REZULTAT BITI VALIDAN!

Da li ste znali da postoji 5 pravila koja trebate ispoštovati kako biste dobili validne rezultate mjerenja krvnog pritiska.

Kako bismo dobili pravu sliku, pritisak trebamo mjeriti tri puta dnevno – ujutro, tokom dana i uveče, tokom pet do sedam dana. Pritom je potrebno da izmjerene vrijednosti zapišete i rezultate odnesete ljekaru.

Ljudi pritisak najčešće mjere kada osjete neku tegobu, a tada je sasvim normalno da on bude povišen, piše Kurir.

1. PRIJE MJERENJA ISPRAZNITE BEŠIKU

Osjećaj prepune bešike čini osobu nervoznom i nemirnom, što podiže arterijski pritisak. Zbog pune bešike izmjerena vrijednost pritiska može da bude za 5-10 mmHg viša od prave.

2. ODMORITE SE

Potrebno je odmoriti bar pet minuta u fotelji ili na stolici, na mjestu na kojem planirate da izmjerite pritisak. Nemojte da pričate, da se uzbuđujete, niti da hodate – sve to podiže pritisak.

3. PRAVILNO SE NAMJESTITE

Morate da sjednete na stolicu ili u fotelju koja vam je udobna. Osim toga, idealno bi bilo da imate podršku za ruke, leđa i noge.

4. POLOŽAJ RUKE

Visoko zavrnite rukav na ruci na kojoj ćete mjeriti pritisak. Najbolje je ruku postaviti u nivo srca na sto. Prvi put izmerite pritisak na obe ruke i na kojoj se pokaže veća vrijednost, na toj se ubuduće mjeri.

5. OSTANITE MIRNI

Tokom mjerenja nemojte pričati, niti se pomjerati. Na rezultate može da utiče i uzbuđenje, a zbog toga vrijednost pritiska može da bude i nekoliko desetina mmHg viša od realne vrijednosti.

Prije mjerenja ne smijete da pijete kafu i crni čaj, jer mogu da povise vrijednosti, a prije mjerenja pritiska izbjegavajte i energetska pića. (novi.ba/foto:print screen novi.ba)

 

Related Posts

16 pravila Vladete Jerotića za vaspitanje dece: Da odgojite dete na koje ćete sutra moći da se oslonite, pročitajte ovo

Vladeta Jerotić se smatra jednim od naših najvećih mislilaca, čovekom koji je detaljno pristupao svakom problemu koji muči savremeno društvo 1. “Dete do kraja treće godine je upijajući um, kao…

Read more

DIJETA KOJA TOPI KILOGRAME KAO OD ŠALE JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH: Ključ je u jednoj namirnici, otkriva doktor Perišić

Doktor Vojislav Perišić, otkrio je jednom prilikom zašto je nordijska dijeta jedna od najboljih. Nedavno je objavljeno da je nordijska dijeta zdravija od mediteranske, a gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić…

Read more

“KAFA ŠTITI OD OPASNIH BOLESTI SAMO AKO SE PIJE NA OVAJ NAČIN” Tvrdi čuveni srpski lekar

Doktor Vojislav Perišić otkrio je kako se pravilno pije kafa i iznenadio mišljenjem. Ispijanje kafe je jedan od omiljenih rituala, kako u Srbiji, tako i u svetu. Mišljenja o kofeinu…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *