DOBAR ZA IMUNITET I SRCE: EVO ŠTA SVE SAMO JEDNA ŠOLJA KEFIRA DNEVNO MOŽE DA UČINI ZA NAŠE ZDRAVLJE!

Brojnim istraživanjima, utvrđeno je da je kefir namirnica koja pogoduje celom organizmu. U nastavku teksta saznajte zašto je dobro piti makar jednu šolju ovog napitka dnevno. Kefir je namirnica specifičnog ukusa. Takođe je i namirnica koju su mnogi zavoleli, možda ne u početku zbog ukusa, ali svakako zbog delotvornih sastojaka i dobrobiti koje pruža našem telu.

Kefir je fermentisani proizvod, a čine ga enzimi i mikroorganizmi. Upravo oni utiču i na dobro zdravlje organzma. “Kefir je osvežavajući dijetetsko probiotički napitak iz fermentisanog mleka koji sadrži ugljene kiseline i etil alkohol. Pored proteina, sadrzi i vitamine A, B1, B2, B6, B12, vitamin D, niacin, vitamin E, folnu i nikotinsku kiselinu. Od minerala sadrži kalcijum i magnezijum.
Kalcijum ulazi u sastav kostiju, zuba i reguliše zgrušavanje krvi. Magnezijum je važan u enzimskim procesima i učestvuje u proizvodnji energije, štiti krvne sudove i učestvuje u metaboličkim procesima masti, proteina i ugljenih hidrata i fosfor veoma važan za rast i održavanje energije”, objašnjava nutricionista Branka Mirković.

Brojnim studijama je utvrđeno da kefir povoljno deluje na gotovo ceo organizam, a preporučuje se i deci. Evo koje sve benefite kefir ima po zdravlje:

1. Može da reguliše holesterol

Ispitanici koji su pili redovno kefir zabeležili su, nakon 8 nedelja, smanjen nivo holesterola. Nutricionisti objašnjavaju da u ovom slučaju, probiotici koji se nalaze u kefiru igraju značajnu ulogu. Oni regulišu količinu holesterola koja se apsorbuje iz hrane i tako regulišu njegov ukupan nivo u organizmu.

2. Doprinosi stabilizaciji nivoa šećera u krvi

2015. godine sprovedena je studija u kojoj su učestvovali ispitanici koji boluju od dijabetesa. Nakon perioda od 2 meseca ustanovljeno je da su oni koji su svako jutro započinjali čašom kefira imali niže vrednosti šećera u krvi.

3. Povoljno deluje na rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema

Kefir je bogat vitaminima B1, B12 i vitaminom K. Izvrstan je izvor biotina, vitamina B koji pomaže telu da apsorbuje ostale vitamine B grupe, kao što su folna kiselina, pantotenska kiselina i B12.

Značaj unosa dovoljne količine vitamina B je višestruk. On reguliše rad bubrega, jetre, srca i nervnog sistema. Takoše, pomaže u olakšavanju kožnih problema i održavanju mladolikog ozgleda.

4. Reguliše rad digestivnog trakta

U crevima se nalaze dobre i loše bakterije, a održavanje ravnoteže među njima je vrlo važno. Kefir sadrži dobre probiotske kulture koje regulišu rad creva, pomažu im da bolje vare hranu, ali sprečavaju nadimanje i dijareju.

Nutricionisti savetuju da se i nakon konzumianja antibiotika, pojača unos kefira, kako bi rad creva ostao dobar.

5. Dobar za imunitet

Pun je vitamina C i dobrih minerala i zato je odličan za jačanje imuniteta. Bogat je i proteinima i jača metabolizam, ali i podstiče brži oporavak organizma nakon bolesti i virusa.

Izvor: Stil.kurir.rs

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *