RIZNICA ZDRAVIH SASTOJAKA: Ovo je biljka koja čuva zdravlje cijelog tijela, od glave do pete!

Dokazano je da što mu je tamnija boja, to je više u njemu beta-karotena, odnosno provitamina A.

Ukusan i nutrijentima vrlo bogat, kelj je savršen izvor vitamina A, C, K i B kompleksa, gvožđa, luteina i biljnih vlakana. Obiluje kalcijom, izuzetno važnim za zdravlje kostiju, a sadrži i kalijum koji blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem. Ima sedam puta više beta-karotena od brokolija i čak jedanaest puta više luteina.

U zavidnim količinama sadrži još i mangan i magnezijum. Beta-karoten ima posebnu važnost, jer osobe čini vitalnim i raspoloženim, a lako prodire u svaku ćeliju i tako djeluje na cijeli organizam. Zbog obilja biljnih vlakana, kelj se preporučuje osobama sa slabom pokretljivošću crijeva. Trebalo bi da ga konzumiraju i hipertoničari, a zbog vitamina A i luteina svi koji žele da što duže sačuvaju oči od degenerativnih poremećaja, odnosno katarakte.

Vitamin A je značajan i za normalnu funkciju reproduktivnih organa, a pomaže i u borbi protiv virusnih infekcija.

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *