Kako Rusi liječe bronhitis?

Zimsko doba, česte promjene vremena i velike temperaturne razlike kojima smo izloženi u posljednje vrijeme su dušu dali za obolijevanje od upale bronhija – bronhitisa.

Bronhitis izazivaju virusi, bakterije, fizički i kemijski faktori (suh, hladan zrak, vrući zrak, smog i si). Pušenje, prehlada, začepljen nos i disanje na usta, deformacija grudnog koša, kronične bolesti dodatno će “olakšati” dobijanje bronhitisa. Po dužini liječenja, razlikujemo akutni i kronični bronhitis. Akutni bronhitis koji nije propisno izliječen prerasti će u kronični, koji je daleko teže liječiti.

Simptomi bronhitisa

Osnovni simptomi su suh ili produktivan kašalj, slabost, dispneja. Temperatura najčešće raste do 38 C, ali može biti i normalna.

Liječenje bronhitisa narodnim lijekovima

Ruski narodni ljekari bronhitis najčešće liječe mješavinama trava. Popularni narodni lijekovi su i medvjeđa ili jazavčija mast, bijeli i crveni luk.

Kako se kod nas ne mogu baš lako naći mast od medvjeda ili jazavca, mi vam predstavljamo nekoliko efikasnih narodnih lijekova za koje namirnice imate u svako doba. Dobro operite krumpir i skuhajte ga zajedno sa korom. Dodajte 1 žlicu biljnog ulja i izgnječite. Dobijenu masu umotajte u lanenu ili pamučnu krpu i stavite na grudi oboljelog, pazeći da ne stavite u predjelu srca. Utoplite bolesnika i neka leži dok se obloga od krumpira ne ohladi. Ponavljati ovaj postupak svaku večer. Liječenje traje 10 – 12 dana.

Zagrijte mladi (tzv.švapski) sir. Pomiješajte ga s medom (na 100 grama sira – 1 žlica meda). Napravite oblogu i stavite je na grudni koš (ne u predjelu srca). Ove obloge stavljajte jednom dnevno, svakodnevno ili svaki drugi dan. Terapija se sastoji od 10 – 12 obloga. Ove narodne recepte možete primjenjivati uz redovnu terapiju koju vam propiše vaš ljekar.

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *