SMJESA KOJA SE KORISTI DUGI NIZ GODINA: ŠTITI JETRU, SPREČAVA UPALE I JAČA IMUNI SISTEM.

Jača imuni sistem i sprečava upale

Kurkumin deluje kao moćan antioksidant koji neutrališe štetne slobodne radikale i tako doprinosi balansu u organizmu. To u praksi pomaže ćelijama imunog sistema da ostanu zdrave i obavljaju svoj posao, odnosno bore se protiv prehlade i drugih bolesti.

Kurkumin ujedno pomaže u sprečavanju upala i olakšava simptome povezane sa alergijama, psorijazom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima, depresijom, artritisom i čak Alchajmerovom bolešću.

Poboljšava raspoloženje

Ne samo da je kurkuma korisna za ljude koji već imaju zdravstvene probleme, već i za one potpuno zdrave. Kurkumin ublažava napetost u mišićima i neka istraživanja pokazala su da pozitivno utiče na naše raspoloženje, a ujedno dobro utiče na koncentraciju i pamćenje.

Dobar je za kožu

Nedavno su se pojavili podaci da kurkumin utiče i na kožu i pomaže u olakšavanju mnogih dermatoloških problema. Od kurkume se može napraviti i maska za lice kako bi se ti efekti pojačali, ali za sada se čini da bilo kakav unos ovog sastojka u organizam ima korisne posledice po kožu, što je uvek dobra vest.

Štiti jetru i poboljšava metaboličko zdravlje

Jetra je veoma važan organ i treba je štititi što više možemo, a čini se da unošenje kurkume definitivno pomaže u tome. Osim toga, kurkumin snižava nivo šećera u krvi i krvni pritisak i posredno utiče na sprečavanje gojaznosti. Svakako je potrebno više istraživanja sa konkretnijim detaljima, ali šolja ovog toplog napitka makar s vremena na vreme i te kako je dobra za naše telo.

Izvor: Stil.kurir.rs / Citymagazine.rs

 

Related Posts

OVAKO SE NEKADA PRAVILO SLATKO OD JAGODA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: DANAS JE ZABORAVLJENO, A SVE BAKE SU GA SPREMALE

Starinski recept koji će vas vratiti u djetinjstvo kada ga prvi put probate. U desertu možete uživati ​​kao specijalitet ili kao fil za torte ili palačinke. Dodaje prekrasnu aromu jelima…

Read more

KISELE PUNJENE PAPRIKE ZA ZIMU…MUŽ KAŽE BOLJE NEGO U RESTORANU

Sastojci 60-70 rog paprika 1/2 kg bijelog luka 200 g soli 300 g hrena Podravka (teglica od 340g) 1/2 l ulja 1 vezica celera 1 vezica persuna 1 dl esenca…

Read more

Sve domaćice traže recept za ovu zimnicu: Ko jednom proba beli ajvar drugi više neće jesti

Ajvar je obavezan deo zimnice koji je vrlo cenjen u Srbiji. Prepoznatljiv je po svom jedinstvenom ukusu i crvenoj boji jer se pravi od paprika. Većina domaćica ne voli pripremu…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *