LJEKOVITI NEVEN RADI ČUDA ZA CRIJEVA, KOŽU, ŽUČ I JETRU – NEVENOVO ULJE RECEPT

Zdravstvene dobrobiti Nevena

Podržava zacjeljivanje kože. Sadrži prirodna antiseptička / protuupalna svojstva. Sastoji se od prethodnika proizvodnje antioksidansa vitamina A. Smanjuje infekcije oka i štiti od UV i oksidativnih oštećenja. Pomaže u smirivanju sluznice grla istovremeno ublažavajući bol.

Neven je odavno prepoznat kao ljekoviti cvijet za rješavanje posjekotina, i opću njegu kože, jer sadrži esencijalna ulja i visoku koncentraciju flavonoida (sekundarnih biljnih tvari), poput karotena.

Djeluju protuupalno, promoviraju lokalno zacjeljivanje i smiruju nadraženu kožu. Lokalni tretman razblaženom otopinom nevena ili tinkturom ubrzava zacjeljivanje rana i osipa.

Istraživanje je pokazalo da je ekstrakt nevena učinkovit u liječenju konjunktivitisa i drugih očnih upalnih stanja. Ekstrakt pokazuje antibakterijska, antivirusna, antifungalna i imuno-stimulirajuća svojstva koja pokazuju da smanjuju infekcije oka.

Vid je takođe zaštićen ovim ekstraktima, štiteći osjetljiva očna tkiva od UV i oksidativnih oštećenja. Štoviše, također je učinkovit lijek za upalu grla, gingivitisa, tonzilitisa i čira na ustima. Grgljanje čajem od nevena pomoći će smiriti sluznicu grla, a istovremeno ublažiti bol.

Čaj od nevena

Jedan do dva cvijeta nevena stavi se u šalicu od dva decilitra i prelije vrelom vodom. Tako spremljen čaj pije se dva do tri puta dnevno, uz eventualno zaslađivanje medom po ukusu.

Nevenovo ulje recept

Nevenovo ulje možete napraviti i sami kod kuće. Recept za ulje nije kompliciran, a zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstava svakako bi ga trebali imati kod kuće. Sakupite u kasni prijepodnevni period, otvorene cvjetove nevena i tek manju količinu listova. Uvijek kada sakupljate ljekovite biljke, pazite da budu suhe i bez rose po sebi. Sakupljene cvjetove na sitno isjeckajte, baš kao i listove, pa sve stavite u staklenku.

Zalijte komadiće biljke sa suncokretovim ili hladno-cijeđenim maslinovim, prirodnim uljem. Možete koristiti i prirodno bučino ulje. Zatvorite (poklopite) staklenku i stavite je na sunčano i toplo mjesto. Omjer ulja i dijelova biljke neka bude 1:1 (dakle 1 čaša ulja – na jednu čašu cvjetova nevena).

Pustite staklenku da stoji na suncu 4 do 5 sedmica, s tim da je povremeno promućkate.
Nakon tog perioda, ulje iz staklenke procijedite kroz sterilnu gazu u čistu bocu u kojoj će te čuvati ljekovito ulje. Ulje dalje čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

 

Izvor: camelliasteahouse.com / narodnilijek.com

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *