SMOKVE SU IDEALAN PRIRODNI LIJEK: EVO KAKO VAM MOGU POMOĆI I I ZBOG ČEGA BI IH TREBALI ČESĆE KONZUMIRATI!

Smokve – i njihovi listovi – prepuni su hranjivih sastojaka i nude razne potencijalne zdravstvene beneficije. Mogu promovirati zdravu probavu, smanjiti rizik od srčanih bolesti i pomoći vam u upravljanju razinom šećera u krvi.

Ovaj članak daje pregled smokava, uključujući njihovu prehranu, blagodati i nedostatke, kao i kako ih dodati u svoju prehranu.

Prednosti

Smokve imaju brojne potencijalne koristi, uključujući promociju zdravlja probavnog sistema i srca, zajedno s potencijalnim pomaganjem u upravljanju nivoom šećera u krvi.

Promovirati zdravlje probave

Smokve se već dugo koriste kao kućni lijek ili kao alternativni tretman za probavne probleme poput zatvora. Sadrže vlakna koja mogu poboljšati probavno zdravlje omekšavanjem i dodavanjem masti stolici, smanjenjem zatvora i služeći kao prebiotik – ili izvor hrane za zdrave bakterije koje naseljavaju vaša crijeva.

Može poboljšati zdravlje krvnih žila i srca

Smokve mogu poboljšati krvni pritisak i nivo masnoće u krvi, što može pomoći u poboljšanju vašeg krvožilnog zdravlja i smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Može vam pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi

Jedno datirano istraživanje iz 1998. godine na 10 osoba sa dijabetesom tipa 1 otkrilo je da je uzimanje čaja od lista smokve uz doručak moglo smanjiti potrebe za insulinom. Međutim, plodovi smokve – posebno suhe smokve – sadrže puno šećera i mogu kratkoročno povećati nivo šećera u krvi. Ako imate problema sa upravljanjem nivoom šećera u krvi, trebali biste ograničiti unos suhih smokava.

Može promovirati zdravu kožu

Smokve mogu imati blagotvorne učinke na kožu, posebno kod osoba s alergijskim dermatitisom – ili suve, svrbežne kože kao posljedice alergija.

Smokve imaju razne potencijalne zdravstvene koristi. Mogu poboljšati probavu i smanjiti zatvor, pomoći u upravljanju razinama masnoće i šećera u krvi i ubiti ćelije raka. Međutim, potrebno je više istraživanja na ljudima.

 

Izvor: healthline.com

Related Posts

16 pravila Vladete Jerotića za vaspitanje dece: Da odgojite dete na koje ćete sutra moći da se oslonite, pročitajte ovo

Vladeta Jerotić se smatra jednim od naših najvećih mislilaca, čovekom koji je detaljno pristupao svakom problemu koji muči savremeno društvo 1. “Dete do kraja treće godine je upijajući um, kao…

Read more

DIJETA KOJA TOPI KILOGRAME KAO OD ŠALE JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH: Ključ je u jednoj namirnici, otkriva doktor Perišić

Doktor Vojislav Perišić, otkrio je jednom prilikom zašto je nordijska dijeta jedna od najboljih. Nedavno je objavljeno da je nordijska dijeta zdravija od mediteranske, a gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić…

Read more

“KAFA ŠTITI OD OPASNIH BOLESTI SAMO AKO SE PIJE NA OVAJ NAČIN” Tvrdi čuveni srpski lekar

Doktor Vojislav Perišić otkrio je kako se pravilno pije kafa i iznenadio mišljenjem. Ispijanje kafe je jedan od omiljenih rituala, kako u Srbiji, tako i u svetu. Mišljenja o kofeinu…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *