Ovaj čaj je proljetna infuzija za tijelo: Čisti krv, ubrzava metabolizam, smanjuje šećer!

Ne zaboravite da prvo proljetno lišće ovog stabla uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam. Koristi se najviše 10 dana i to u proljeće!
Ljekovita svojstva oraha poznata su mnogima. Orah je čarobna biljka koju je moguće koristiti na nevjerojatan broj načina, ne samo plod, već i ljuske, koru, grane, listove, deblo. Orah je stvoren da bi ga se koristilo. Ruski znanstvenik Mičurin prozvao je orah “voćkom – kombinatom” jer se kod oraha koristi sve: i lišće, i pupoljci, i mladi, nezreli orasi, i ljuska mladih oraha, i zreli plodovi i drvo.

Listovi oraha su također izuzetno ljekoviti, stoga ne zaboravite da prvo proljetno lišće oraha uberete i iskoristite za moćni čaj koji čisti cijeli organizam.

List sadrži tanin, ulje žućkaste boje, kiseline te tvari ljutog i gorkog ukusa. Od lišća se mogu spravljati sirupi, ekstrakti, tinkture, ali i boje za kosu i kožu, kozmetičke kreme i ulja za sunčanje. Lišće je najbolje upotrijebiti dok je zeleno i svježe. Listovi oraha imaju i insekticidno djelovanje. Svježi listovi oraha jakim mirisom tjeraju mrave, moljce, uši, stjenice i druge kukce.

Čaj od mladog lišća oraha kojem se dodaje med upotrebljava se kao sredstvo za detoksikaciju organizma, jačanje želuca i poboljšavanje probave i krvne slike, protiv čireva, kostobolje, gnojnih rana te za ispiranje i oblaganje upaljenih očiju. Savršeno čisti krv, poboljšava metabolizam i liječi cijelo tijelo.

Listovi oraha sadrže askorbinsku kiselinu, vitamin B1, glikozide, flavonide, karoten i druge korisne supstance.

Toniraju i smiruju kožu, pomažu u zarastanju rana, djeluju kao laksativ. Preporučuju se kada ste iscrpljeni, kod dijareje, avitaminoze, zaraznih bolesti.

Čaj od lista oraha preporučuje se i dojiljama kako bi povećale laktaciju i spriječile mastitis.

Kako se priprema i koristi čaj od listova oraha?
Listove oraha odvojite od peteljki i osušite ih (3-7 dana u zatvorenom i dobro ventiliranom prostoru, raspoređeno u tanki sloj, povremeno okretati, kad se osuši staviti u papirnatu vrećicu).

Ako želite vratiti energiju i osnažiti tijelo, čaj do lišća oraha pijte 3 do 4 puta dnevno, ali malim gutljajima i to samo po jednu žlicu.

Ovako se spravlja:

Jednu veliku žlicu suhog lišća oraha kuhati na lagano 15-ak minuta u 400 ml vode. Nakon toga se procijedi i pije po jedna žlica 3 do 4 puta dnevno.

Čaj se može koristiti i kao tonik za kožu, ali i kao tretman za čišćenje rana.

Čaj od listova oraha za krv, šećer i metabolizam

Čaj od lista oraha liječi i čisti krve žile, smanjuje šećer u krvi i poboljšava metabolizam.

U ovu svrhu čaj se kuha ovako:

1 žlica smrvljenih suhih listova oraha prelije se s jednom šalicom vrele vode.

Čaj neka odstoji jedan sat, a zatim se procijedi i pije se po pola šalice 4 puta dnevno (znači da je potrebno skuhati 2 šalice ovog čaja).

Uvarak od lišća oraha

Za liječenje kožnih oboljenja (ekcema, lišajeva, gnojnih osipa) skuhajte uvarak od listova oraha tako što ćete 5 žlica mljevenih i suhih listova oraha preliti s pola litre vode i kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta.

Kada se ohladi, procijedite čaj i s njim premažite problematična mjesta na koži nekoliko puta dnevno.

Izvor: Stil.kurir

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *