ŠLJIVE I ČOKOLADA: Džem koji svi vole, a pravi se očas posla

Svake godine spremam džem od šljiva a ovaj put sam ga pripremala i sa čokoladom i veoma sam zadovoljna, jer mu čokolada zaista daje poseban ukus.

Sastojci koji će vam trebati:

7 kg zrelih šljiva
1 kg šećera
150 gr čokolade
malo ruma (nije obavezno)
Upuet za pripremu džema:

Šljive dobro operite, izvadite im koštice i polutke stavljajte u veću šerpu. Dobro oprane tegle stavite u hladnu rernu i neka stoje sve vreme dok kuvate džem. Tako se one najbolje sterilišu. Kuvajte šljive oko sat ipo, uz mešanje, pa dodajte šećer.

Nastavite sa kuvanjem još oko sat vremena, pa dodajte izlomljenu čokoladu. Mešajte sve vreme da se čokolada rastopi i kada džem počne da se zgušnjava (kad povućete varjačom ostaje trag po dnu), sklonite šerpu i dodajte malo ruma, ako volite.

Sipajte vruć džem u vruće tegle, i vratite u rernu da se uhvati gornja korica. Isključite rernu i neka tako stoje dok se potpuno ne ohlade. Tek tada ih dobro zatvorite i ostavite sa ostalom zimnicom.

Isprobajte i vi džem od šljive i čokolade na ovaj način.

Izvor: coolinarika.com

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *