ŠTA ZASADITI NA JESEN: Savjeti i upute koji uvijek dobro dođu

Kako dani postaju sve hladniji većina povrćarskih vrsta završava svoj razvojni ciklus. Vrijeme je berbe plodova i većina vrtlara i vrtlarica odustaje od uzgoja povrća tokom zime.

Međutim, prava je istina da i tokom zime možemo uzgajati razno povrće i uživati u njihovim okusima. .

Mrkva

Mrkva je odlično zimsko povrće. Uobičajeno je da se mrkva sije tijekom proljeća, jednom u sezoni. Međutim, sjetvom mrkve tijekom cijele godine naša kuhinja će biti opskrbljena mladom mrkvom cijele godine. Ona može uspjeti i na nižim temperaturama.

Jagoda

Teško je preporučiti neku određenu sortu jer postoje mnogobrojne sorte i svake godine na tržištu se pojavljuju nove. Najbolje je da se o svojstvima određene sorte raspitate kod prodavača u rasadniku. Za uzgoj u kućnom vrtu svakako su pogodne mjesečarke koje cvatu i rode od svibnja do listopada pa je sezona jagoda znatno duža nego u slučaju da posadite jagode koje rode samo jednom u sezoni.

Kada ste kupili sadnice, svaku posebno pažljivo pregledajte, odrežite im vrhove korijenja i uklonite suho lišće. Nakon sadnje dobro ih zalijte.

Tokom sezone često ih treba zalijevati i povremeno prihraniti mineralnim gnojivom, osobito u vrijeme cvatnje, formiranja i dozrijevanja plodova.
Osim toga, nasad treba redovito plijeviti jer jagode ne podnose nikakav korov. Kada plodovi počnu dozrijevati, beru se rano ujutro ili uvečer samo potpuno zreli plodovi. Nakon berbe postojeći nasad može se rasađivati ili se postojeći i novonastali izdanci uklone.

Jagode su otporne na zimu i ako ih pravilno njegujemo, rast će i donositi plod četiri godine, a nakon tog vremena potrebno je obnoviti nasad.

Crveni luk i češnjak

Obje vrste luka se sade u ovom periodu. U zatvorenom prostoru ih možemo saditi ako ih želimo konzumirati kao mlade biljke tijekom zime. Način sadnje i uvjeti uzgoja su isti kao i kod sadnje na otvorenom prostoru. Budući da ne uzgajamo luk za glavicu, gustoća sadnje može se povećati. Možemo iskoristiti malu površinu za proizvodnju mladog luka tijekom zime.

Jesenska sadnja ozimog češnjaka

Glavice crvenog luka mogu se posaditi što bliže, skoro da se dodiruju. Kažem skoro da se dodiruju, jer su glavice koje se dodiruju podložne truljenju.

Iskoristite i vi vrijeme jesenske sadnje!

Izvor: agroklub.com

 

Related Posts

Za 3 horoskopska znaka kiša novca u septembru je samo početak: B0GINJA SREĆE NEĆE ŠTEDJETI

Horoskop za septembar predviđa da će tri horoskopska znaka imati izuzetnu sreću i da će Fortuna, boginja sreće, biti na njihovoj strani. Evo koji su to znakovi: Bik Već u…

Read more

Smrdibube ne podnose miris jedne biljke: Nabavite je i više ih nećete vidjeti, BJEŽAĆE KA0 LUDE

Riješite se dosadnih smrdibuba Smrdibube u kuće i stanove ulaze kroz pukotine na fasadi ili u svaki prostor koji nije dobro izolovan, pa je prvo što treba da uradite kako…

Read more

Sipajte u toalet i sačekajte 15 minuta: Domaći trik koji bi SVI trebali znati

mjesto da žurite u trgovinu kada ostanete bez sredstva za čišćenje WC školjke, odvojite trenutak da razmislite o svojim mogućnostima. Ovu jednostavnu tehniku ​​možete koristiti za čišćenje WC školjke bez…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *