Vaskularni hirurg dr Dušan Babić: Hemoroidi mogu da se povuku – evo šta treba da radite!

Mr sc. med. Dušan Babić, opšti i vaskularni hirurg, dugogodišnji je ekspert
IKVB „Dedinje“ i Univerzitetske kardiovaskularne klinike u Skoplju. Profesor je i edukator iz vaskularne hirurgije, prepoznat u regionu i kao stručnjak u dijagnostici i lečenju problema hemoroida.

Za magazin Lena dr Babić govori kako da ljudi koji pate od hemoroida pomognu sebi u kućnim uslovima.

-Pre svega, svi bi trebalo da pripaze na ishranu. U najvećem broju slučajeva hemoroide je moguće lečiti sprovođenjem posebnog režima ishrane, adekvatnom higijenom oko čmara i lekovima koji se upotrebljavaju lokalno. Kod doktora, ako tegobe ipak postanu suviše izražene, mogu da se upute tek kad u potpunosti savladamo epidemiju korona virusa. Stručnjak će tada odlučiti da li su kandidati za hirurško lečenje, ili problem može da se reši nekom drugom metodom.

Šta treba da znamo o hemoroidima?

-To su jastučaste nakupine tkiva ispunjene krvnim sudovima, kolalizovane su na samom kraju rektuma – u anusu i ima ih svaka osoba. Kontrolišu pražnjenje creva, a kada kažemo da neko ima hemoroide, mislimo zapravo na to da je došlo do njihovog uvećanja.

Kako pacijenti danas mogu sebi da pomognu u kućnim uslovima?

-Hemoroidi mogu da se povuku, to dosta zavisi od samih pacijenata. Vlakna u namirnicama su odličan izbor jer sprečavaju zatvor, na trpezi svakog a ne samo onog ko ima probleme sa uvećanim hemoroidima treba da se nađu pasulj, cvekla, brokoli, jabuke, smokve, orašasti plodovi, semenke, integralni hleb…

Šta je još važno da znamo?

-Mora se biti bar 6 – 8 čaša vode dnevno. Treba da se ograniči konzumiranje alkohola koji izaziva dehidrataciju i gaziranih pića, ali i začinjene hrane jer pomaže krvarenju. Fermentisana hrana i probiotici održavaju dobre bakterije u digestivnom traktu, preporučujem kefir i jogurt. U ovom slučaju i blago vežbanje je lek.

Kakvu higijenu savetujete?

-Posle svake nužde treba obaviti higijenu mlakom vodom, a ne grubim toalet papirom. Voda se ne sme izostaviti jer zaostale fekalije mogu da pogoršaju postojeće simptome. Mast za hemoroide može da ublaži tegobe u kratkom roku, najbolje je ostaviti je da deluje tokom noći. Delotvorni su i čepići.

Izvor: stil

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *