ŽALFIJA IMA MNOGO UPOTREBA: Donosimo vam 20 recepata za razne tegobe

Kadulja/Žalfija je naša domaća biljka, a ona se odavno ubraja među najzdravije biljke našeg podneblja.
Njezino latinsko ime – Salvia officinalis – potječe od riječi salvare što znači spasiti ili liječiti.

Danas smo za vas pripremili čak 20 načina za upotrebu ove jako zdrave biljke:

Za čišćenje krvi

Za čišćenje krvi, jačanje živaca i zaustavljanje drhtanje ruku, kuhamo lišće u mješavini pola vode pola crnog vina. Prokuhajte, ostavite da se ohladi i ocijedite, pa pijte po dvije žlice ujutro i na večer, dok ne osjetite poboljšanje, ne dulje od mjesec dana.

Za čišćenje lica ili rana

U 0,5 litre kipuće vode poparite 3 velike žlice kaduljinog lišća, poklopite i ostavite da stoji preko noći. Ujutro procijedite i preselite u čistu bočicu koja se može zatvoriti. Otopinom možete umiti lice ako se pojae akne ili ekcemi te očistiti rane ili čireve.

Protiv bolova u želucu

Oko 10 grama cvjetne granje kadulje poparite s litrom kipuće vode. Ohladite i procijedite, pa pijte po šalicu prije jela. Druga mogućnost je da pola čajne žličice lista poparite sa šalicom kipuće vode i ostavite da ostoji 5 minuta. Procijedite i pijte prije jela.

Za hormonalnu ravnotežu

Kašičicu suhog čaja prelijte s čašom kopuće vode i ostavite da stoji oko pola sata. Ohlađeni i procijeđeni čaj pije se 21. dan, između menstruacija, kako bi pomogao regulaciju hormona. Odlično je rješenje i za razdoblje puberteta, jer je efikasan hormonalni regulator.

Protiv anemije i za jačanje

Vino od kadulje je veoma dobro protiv anemije i za jačanje rekonvalescenata nakon operacije ili težih bolesti. Vino se dobije tako da jednu malu kašičicu kadulje prokuhate u šalici dobrog crnog vina. Procijedite i pijte tijekom 7 dana, pa nakon 7 dana ponovite ako treba.

Mast za kožne probleme

Uzmite 1 do 2 pregršti svježe ili suhe biljke, stavite u 250 grama vruće masti i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Ostavi preko noći, a ujutro podgrijter i procijedite. Spremite u kutijice i koristite ta liječenje problema s kožom.

Mokraćni problemi

Veliku kašiku mješavine jednakih dijelova kadulje, breze (betula alba), medvjeđeg grožđa (uva ursi), cvijeta bijelog sljeza (flos althaeae officinalis) i preslice (equisetum arvense) poparite s 1/2 litre kipuće vode. Ostavite preko noći, pa pijte tijekom dana umjesto vode.

Za bolove i grčeve

Protiv bolova i grčeva u želucu uzmite 10 grama suhog cvijeta kadulje, poparite s litrom kipuće vode, ostavite poklopljeno da se ohladi. Procijedite i pijte po 1 šolju prije jela. Napitak treba pripremati svjež svakoga dana, ne ostavljajte za sutra.

Za stres i živce

Ljudi pod pritiskom stresa, živčano rastrojeni te rekonvalescenti, trebaju uzimati zdrobljenu suhu ili svježu kadulju kao lijek. Žvačite i progutajte 1 do 3 kašike kadulje na dan, poslije jela. Djelovanje se osjeti već nakon dva sata. Lijek nemojte koristiti duže od 7 dana.

Ublažite gripu

Protiv gripe i jake prehlade pijte 2 šolje toplog kaduljinog čaja na dan. Također, u 1 litru slatkog dalmatinskog prošeka namočite 80 grama kaduljinog lišća tijekom 8 do 10 dana, uz povremeno protresanje. Pijte pola male čašice ujutro i na večer.

Za jačanje desni

Svježe listove možete koristiti i za trljanje desni, za njihovo jačanje i sprečavanje krvarenja. Također, ispirite usta čajem od 3 velike kašike kadulje koje ste poparili s 1/2 litra kipuće vode. Ostavite preko noći, procijedite i koristite kao vodicu za usta.

Protiv noćnog znojenja

Čaj od jednakih dijelova kadulje i steže (potentilla tormentilla) smanjuje noćno znojenje u prsobolnih osoba te rekonvalescenata poslije teških bolesti. Pomaže i 50 kapi tinkture od kadulje, koju treba uzeti na večer, malo prije spavanja.

Slabost želuca i probave

Pomiješajte 1 kašiku svježeg lista kadulje, dvije kašike šećera i sok 1 cijelog limuna. Ubacite u čašu kipuče vode i procijedite nakon pola sata. Pije se kao tonik kod slabosti želuca i probave, te kod umora, nervne iscrpljenosti, slabog imuniteta, memorije i koncentracije.

Za upale grla

Ušpinajte 2 kašike šećera. Kad dobije smeđu boju prelijte sa 2 decilitra mlijeka te dodajte 2 do 3 grančice kaduljinog lista. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, ocijedite napitak i pijte dok je još vruće. Ponovite ujutro i na večer, poboljšanje će doći brzo.

Oblozi za rane

Jedan od starih recepata je i ovaj: Izgnječite dobro listove svježe kadulje pa ih stavite na čistu lanenu krpu ili sterilnu gazu. Privijte na ranu ili na gnojni čir i ostavite preko noći. Obloge treba mijenjati barem jednom dnevno dok se rana ne očisti.

Tinktura za prevenciju

U decilitar 70-postotnog etilnog alkohola stavite 20 grama usitnjenog kaduljinog lista. Ostavite na toplom mjesec dana. Ocijedite i premjestite u bočicu. Po 10 do 15 kapi tinkture dodajte u malo vode, soka ili čaja tri puta dnevno. Zabranjeno je za trudnice i djecu!

Kako je koristiti za kožne bolesti

U 5 litara hladne izvorske vode stavite 20 dkg kadulje. Neka odstoji 12 sati, pa ulijte u kadu s toplom vodom. To je dobro sredstvo za tegobe s mokrenjem i kožne bolesti. Za neke od njih, primjerice pitirijazu (pytiriasis versicolor) koristan je i čaj jer mijenja strukturu znoja.

Rakija od kadulje

Oko 250 listića kadulje namočite u 1,5 litru rakije, najbolje lozovače. Ostavite tri sedmice, ocijedite i pomiješajte s 1,5 kg neutralnog meda od bagrema do jakog i oporog kestena. Rasporedite u boce. Neka dozrijeva još tri sedmice. Povremeno protresite i okrećite. Pijte po malo.

Sirup za domaći sok

Treba vam 100 cvjetova kadulje, 4 kg šećera, 4 litre vode i 10 limuna. Prokuhajte šećer i vodu, po mogućnosti izvorsku. Ohladite, pa umiješajte sok od limuna te ubacite cvjetove. Neka odstoji 2 dana, pa ocijedite i podijelite u boce sterilizirane u vrućoj vodi. Pijte razblaženo s vodom.

Ulje i mast od kadulje

Da biste dobili ulje, namočite 4 kašike kadulje u 4 dcl maslinovog ili suncokretovog ulja, ulja kukuruznih klica, bademovog ili slično. Ostavite stajati 2 do 3 sedmice na suncu i ocijedite pa pretočite u bočicu. Koristite za masažu, ili izradu masti.

Žalfija je ogroman dar, zapišite i vi ove recepte!

Izvor: 24sata.hr

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *