LIST I KORA LIJESKE: Bakini recepti za pripremu moćnih prirodnih preparata


Obzirom na to da se prijesni ili pečeni mnogo koriste i da su mnogobrojni oni koji obožavaju njihov ukus i aromu, ne čudi što su lješnjaci prva asocijacija na lijesku. Ipak, zbog ljekovitih osobina, dobri travari ne zaboravljaju da se zbog ljekovitosti cijene i mladi listovi i kora ovog gustog šiblja.

Ljekoviti preparati od lijeske

Ljekoviti preparati pripremljeni od lista i / ili kore lijeske spolja se, kao obloge koriste za liječenje varikoznih ulceracija odnosno rana na venama. Ove obloge se pripremaju kuvanjem usitnjenih listova i kore lijeske na tihoj vatri, a u apotekama se priprema ekstrakt, takođe za liječenje ulkusa vena. Preparati od lijeske se, takođe, koriste za čišćenje kože.

Osim toga, mast-melem od listova i kore lijeske koristi se za liječenje spoljašnjih šuljeva – hemoroida. U narodnoj medicini, jak, koncentrovan čaj od lijeske, vijekovima se koristi kao efikasan lijek za liječenje proliva kao i za zaustavljanje velikih odliva tokom menstruacije.

Dobri poznavaoci bilja znaju da kod nas kao drvo raste i bijela lijeska čiji su list i kora vrlo sličnog hemijskog sastava kao i lijeskini, ali se ne upotrebljavaju često, a njihovo dejstvo nije dovoljno ispitano.

RECEPTI OD LIJESKE:

Recept koji otklanja bol u nogama

šaka svježih listova lijeske
litar vode
Kako se sprema:

Listove usitnite, prelijte proključalom vodom i poklopite. Poslije pola sata procijedite i popijte u četiri doze tokom dana. Istovremeno, s malo čaja natopite lanenu krpu, stavite oblogu na bolnu venu i mijenjajte svaki drugi sat.

Izliječite hemoroide

10 ml tečnog ekstrakta lista i kore lijeske
25 g masti od pupoljaka topole
10 g lanolina
Upute za pripremu:

Ekstrakt, mast i lanolin dobro promiješajte i ovim melemom mažite hemoroide nekoliko puta dnevno. Melem čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

Protiv proliva

šaka svježih listova lijeske
litar vode
Listove usitnite, prelijte proključalom vodom, poklopite, sačekajte 20 minuta i procijedite. Pijte pet puta po dva decilitra čaja dnevno.

Očistite kožu uz pomoć listova lijeske

šaka svježe ubranih listova lijeske
litar vode
Kako se sprema i koristi:

Sitno isjeckane listove prelijte proključalom vodom, poklopite i sačekajte pola sata. Procijeđen čaj, potom, pijte četiri puta dnevno po dva i po decilitra.

Zapišite i čuvajte i vi ove prirodne recepte od lijeske.

Jako su korisni!

Izvor: ljepotaizdravlje.ba

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *