MASLAČAK KAO LIJEK: Čisti bubrege, želudac i jetru

Maslačak raste posvuda oko nas, a sada je dobro vrijeme za njegovo branje.
Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi.

Cijelu biljku najlakše je ubrati tako što ćete pod njezin korijen zavući nož i izvući biljku zajedno sa korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke veoma ljekoviti.

Lišće maslačka: (radič) pripremite za salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu. Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina.

Stabljike maslačka: pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito.

Od cvjetova: ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Sada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite sebi maslačak.

Upute za pripremu ovog odličnog recepta:

Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup.

Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan.

Ukusni čaj od cvjetova maslačka:

Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Čaj od korijena maslačka:

Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne žličice uz čašu vode.

Maslačak je zaista izvrstan, spremite i vi neki od ovih odličnih recepata!

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla

RECEPT ZA KISELI KUPUS IZ TEGLE: Idealan je za sarmu, a gotov je očas posla Mnogi se pitaju kako kiseliti kupus u teglama, a mi imamo najbolji recept. Sastojci: Kupus…

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *