RUSKI KARIDOLOG UPOZORAVA – KO NE SMIJE DA JEDE BIJELI LUK: Super zdrava namirnica može da bude i štetna

Bijeli luk je supernamirnica, ali osobe sa određenim zdravstvenim problemima ne bi smjele da ga konzumiraju.

Bijeli luk je izuzetno zdrav, pomaže kod regulacije šećera u krvi, štiti od gljivičnih infekcija i patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lijekove. Njegov glavni sastojak je alicin koji jača imunitet, ali i kardiovaskularni sistem. Bijeli luk je zdrav kada se jede sirov, a ruski kardiolog Svetlana Pavličen savjetuje da barem 10 minuta ostavimo isjeckan bijeli luk da odstoji, kako bi alicin djelovao u punoj jačini.

“Bijeli luk duguje svoj miris polifenolu alicinu koji sadrži sumpor. Ima važnu ulogu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Kada uđe u krv, alicin je uključen u sintezu vodonik sulfida, koji opušta zidove krvnih sudova, i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska. Cijeli bijeli luk ne sadrži alicin, on se formira kada čen dođe u kontakt sa vazduhom. Isjeckani bijeli luk treba izgnječiti i ostaviti 10-15 minuta pre upotrebe u kuvanju“, rekla je doktorka i upozorila na komplikacije koje može izazvati konzumacija bijelog luka.

“Bijeli luk je prilično agresivan proizvod, pa ga ne treba jesti na prazan stomak. Može oštetiti sluzokožu želuca i jednjaka. Bijeli luk je kontraindikovan kod pacijenata sa inflamatornim oboljenjima gastrointestinalnog trakta u akutnoj fazi“, tvrdi doktorka i podsjeća da ga ne treba kombinovati sa lijekovima koji se koriste za liječenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. Takođe, u toku trudnoće ili dojenja, uzimanje bijelog luka kao lijek nije preporučljivo. (novi.ba)

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *