POLAKO UNIŠTAVA PLUĆA, A POLA LJUDI NIJE NI SVJESNO OVE BOLESTI: Kad počne da steže u grudima, stanje se znatno pogoršava

Kako nastaje emfizem pluća i koji su simptomi ove teške bolesti – pročitajte!

Emfizem pluća je vrsta hronične opstruktivne bolestizbog koje se disajni putevi trajno uvećavaju. Broj obolelih raste i godine u godinu i sve je više žena među njima.

Glavni uzrok nastanka emfizema je pušenje – u 80 do 90 odsto slučajeva, a češče se javlja kod stanovnika gradova i razvijenih sredina, gdje je zagađenost vazduha veća.

U početku su simptomi vrlo blagi i karakteriše ih otežano disanje pri naporu. Vremenom oboleli oseća kako mu je dah sve kraći, povremeno iskašljava šlajm, a svakog jutra osjeća potrebu da “pročisti” grlo.

Paralelno, počinje da uvodi sitne izmene u navikama – izbjegava da koristi stepenice, preskače mnoge fizičke aktivnosti. U početku se simptomi emfizema tumače kao lagana prehlada, a u pitanju je neizlječiva bolest.

Vremenom se simptomi pogoršavaju – u grudima se javlja šištanje, kašalj postaje hroničan, pacijent stalno dobija druge respiratorne infekcije. U odmakloj fazi, dolazi do oticanja nogu i stopala, a bolesnik gubi na kilaži.

Važno je otkriti emfizem pluća što pre, jer se može zaustaviti njegov napredak. Uz terapiju kiseonikom, pacijent počinje i da vježba disanje kojima jača disajne puteve. U nekim slučajevima pomaže operacija, a poslednja opcija je transplantacija.

Tekst: Lepa&Srećna

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *