Vjerujte prirodi: Ovo su najzdraviji prirodni načini da izliječite astmu

| November 29, 2022 | 23:10 | 290 | 0

Astma je kronično oboljenje dišnih organa, koje se manifestira kao upala bronhija. Primarni simptomi astme uključuju kašalj, otežano disanje i stezanje u grudima. Astma je naročito rasprostranjena kod djece mlađe od 10 godina.

Astma se danas liječi različitim lijekovima a često je neophodna i upotreba inhalatora. Međutim, ukoliko prilike dozvoljavaju nekada nije loše izbjeći upotrebu farmaceutskih proizvoda. U prirodi se mogu naći mnogi biljni dodaci sa različitim nivoom uspješnosti u liječenju i suzbijanju simptoma astme.

U nastavku donosimo kako prirodnim putem izliječiti astmu.

Prirodni lijek za astmu 1: Omega-3 esencijalne masne kiseline
Omega-3 masne kiseline su bitne masti koje su od vitalne važnosti za opće ljudsko zdravlje. One ne mogu nastati u organizmu već se moraju unositi kroz ishranu.

Glavni prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina su morska riba, laneno ulje i jaja. Istraživanjima je potvrđeno da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti upalu, koja je glavni uzrok astme.

Prirodni lijek za astmu 2: Vitamin C
Vitamin C je jako važan za zadravlje pluća i cijeli imunološki sistem. On smanjuje prisutnost alergena u plućima koji napadaju bronhije i izazivaju astmu. Ljudi koji redovno unose u organizam vitamin C rijeđe obolijevaju od astme.

Dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom su oko 80 mg, dok se za liječenje astme preporučuje veći unos. Namirnice bogate vitaminom C su južno voće, crvena paprika, kupus, brokoli, jagode.

Povezani sadržaj:  PARADAJZ MOŽE DA NAM NAŠKODI? Važi za jedno od zdravijih povrća, ali ako ga koristite OVAKO niste svesni POSLEDICA

Prirodni lijek za astmu 3: Vitamin B12
Sljedeći prirodni lijek za astmu je vitamin B12. Nekoliko naučnih ispitivanja pokazalo je da vitamin B12 može umanjiti težinu i učestalost simptoma astme. Namirnice bogate vitaminom B12 su meso, mlijeko i jaja.

Flavonoidi su moćan antioksidans i mogu biti efikasan prirodni lijek protiv astme. To su materije koje se mogu sintetizirati samo u biljkama. Pored toga što podstiču apsorpciju vitamina C, flavonoidi pozitivno djeluju na cijeli organizam, spriječavaju i ublažavaju mnoge bolesti i tegobe.

Tako da štite i pluća, pozitivno djeluju na membranu pluća i ublažavaju upalu. Dobri prehrambeni izvori kvercetina i drugih flavonoida su zeleni čaj, crni luk, đumbir, kožica i sjeme grožđa, crno vino, crna čokolada, bobičasto voće, paprika, paradajz,narandža.

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: