Šta je rekao Vučić, a šta je na majici ubice iz Mladenovca zaista pisalo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon prve masovne pucnjave u sredu u Srbiji, kad je u školi ubijeno devet osoba, isto je veče izašao s deset tačaka koje će predložiti vladi. Vlada je sutradan, ni 12 sati nakon što je Vučić tačke predstavio, sve tačke prihvatila – bez ozbiljne analize i ikakvog javnog savetovanja, piše Index.hr.

To se, kako navodi hrvatski portal, učinilo prilično bizarnim načinom donošenja odluka sličnijem autoritarnim režimima nego demokratijama, što Srbija, barem na papiru, jeste.

A u četvrtak uveče došlo je, podsećaju, do novog masovnog ubistva u Srbiji. U.B, 20-godišnjak iz okoline Mladenovca, u sumanutom pohodu ubio je osam i ranio 14 osoba. Srpske vlasti su odmah iste večeri požurile da zaključe da se radi o terorističkom činu.

Narativ su prihvatili mediji, a na kraju i sam predsednik Vučić, piše Index.

„Noćašnji napad je bio teroristički napad u kojem su naše jedinice imale zadatak da uhapse ili neutrališu teroristu. Zlikovac je uhapšen i zlikovac svetlost belog dana više videti neće. Iz zatvora izaći neće“, rekao je Vučić na konferenciji za medije u petak.

Do danas nije jasno, a prvo veče kada je napad proglašen terorizmom, to je bilo još manje jasno, koji su to politički ili ideološki ciljevi koje U.B. zagovara.

I tu se, piše Index.hr, pojavljuje bizarna priča o ubicinoj majici, a koja je trebalo da dokažu političke ciljeve ubice. On je, naime, uhapšen s plavom majicom na kojoj se, naizgled bez nekog smislenog razloga, vide samo Italija, Francuska i Španija i na kojoj piše „Generation 88 on tour“.

Vučić je to protumačio kao podršku Hitleru.

Komentarišući majicu u kojoj je uhapšen ubica, a na kojoj stoji natpis „Generacija 88“, Vučić je rekao: „Pobio si ljude s majicom Heil Hitler, generacija 88! U Srbiji si našao svog hitlera, đubre jedno! Ovde si se našao da mu diviš i ubijaš ljude, njemu koji nam je pričinio toliko zla“, izjavio je Vučić.

A ispostavilo se da su majicu napravili – učenici povodom ekskurzije.

„To je majica koja predstavlja službenu majicu maturanta Ekonomsko-trgovinske škole iz Sopota koju su 2006. godine nosili na ekskurziju u Španjolsku, Italiju i Francusku“, rekao je Stevan Vlajić, osnivač pokreta „Samo jako“ i koordinator inicijative „Zeleni presek“, čiji je prijatelj kreirao majicu.

A broj 88 prosto predstavlja godinu rođenja tadašnjih učenika.

Osumnjičenom za masovno ubistvo kod Mladenovca i Smedereva u nedelju je određen pritvor do 30 dana. Osumnjičenom U.B. se stavlja na teret da je 4. maja u kasnim večernjim satima na teritoriji Smedereva i Mladenovca hicima iz automatskog oružja ubio osam, a pokušao da ubije još ukupno dvanaest osoba, navodi se u saopštenju.

Related Posts

Za 3 horoskopska znaka kiša novca u septembru je samo početak: B0GINJA SREĆE NEĆE ŠTEDJETI

Horoskop za septembar predviđa da će tri horoskopska znaka imati izuzetnu sreću i da će Fortuna, boginja sreće, biti na njihovoj strani. Evo koji su to znakovi: Bik Već u…

Read more

Smrdibube ne podnose miris jedne biljke: Nabavite je i više ih nećete vidjeti, BJEŽAĆE KA0 LUDE

Riješite se dosadnih smrdibuba Smrdibube u kuće i stanove ulaze kroz pukotine na fasadi ili u svaki prostor koji nije dobro izolovan, pa je prvo što treba da uradite kako…

Read more

Sipajte u toalet i sačekajte 15 minuta: Domaći trik koji bi SVI trebali znati

mjesto da žurite u trgovinu kada ostanete bez sredstva za čišćenje WC školjke, odvojite trenutak da razmislite o svojim mogućnostima. Ovu jednostavnu tehniku ​​možete koristiti za čišćenje WC školjke bez…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *