RUSKA DOKTORKA UPOZORILA – NESANICA UNIŠTAVA ZDRAVLJE: Otkrila i koja hrana pomaže da BRZO utonete u san i MIRNO SPAVATE

Ruska doktorka je otkrila koja hrana pomaže da zaspite brže.

San je izuzetno važan za opšte zdravlje organizma. Kvalitetan i uredan san je, pored zdrave ishrane i redovne fizičke aktivnosti, od ključnog značaja za prevenciju brojnih zdravstvenih problema. Međutim, svakodnevni stres, posao i ostale obaveze mogu i te kako da ga ugroze.

Neurolog-somnolog iz ruskog Medicinskog centra Atlas, dr Elena Careva, otkrila je da postoje određene namirnice koje mogu da pomognu onima koji imaju problema sa spavanjem da lakše utonu u dubok i miran san.

Namirnice sa melatoninom
Melatonin je hormon koji reguliše san i budnost. Naše telo može da ga luči samostalno (podstaknuto suncem) ili da uzima iz hrane. Postoje neke namirnice u kojima je količina melatonina blizu realnog nivoa u ljudskoj krvi. Među njima su trešnje, višnje, urme, orasi, razne žitarice kao što su ovas, biserni ječam, heljda i pirinač. Možete pokušati da dodate neke od njih u večeru da biste što lakše i bolje spavali.

Orašasti plodovi i triptofan
Triptofan je aminokiselina koja igra važnu ulogu u kvalitetu sna i raspoloženju. Smatraju ga pretečom serotonina, hormona radosti i zadovoljstva. Redovno uzimanje hrane koja sadrži ovu aminokiselinu poboljšaće ne samo san, već i opšte raspoloženje. U ove namirnice spadaju: indijski oraščići, bademi, orasi i pinjole, sir, ćuretina, plodovi mora i leblebije.

Minerali
Minerali igraju važnu ulogu u održavanju zdravog sna. Na primer, magnezijum vam pomaže da se nosite sa stresom i opustite se, što će olakšati da brže zaspite. Nalazi se u zelenom povrću, bananama i bademima. Cink, kao i magnezijum, pomaže u borbi protiv stresa. Nalazi se u lanenom sjemenu, proklijaloj pšenici i dagnjama. Kalcijum pomaže i u formiranju melatonina. Može se dobiti od svježeg sira ili zelene salate sa susamom. Gvožđe će pomoći u otklanjanju nelagodnosti u nogama, što je posebno važno pre spavanja. Najviše se nalazi u crvenom mesu.

Žuto voće
Istraživanja su pokazala da ananas, pomorandže i banane utiču na nivoe melatonina u krvi, podstičući uspavljivanje i dublji san. Na primjer, ananas može najviše da poveća nivo melatonina, zatim slijede banane, pa pomorandže.

Sok od trešnje i zelene salate
Pokazalo se da je sok od trešnje izuzetno koristan za spavanje. Istraživanja sa Univerziteta u Pensilvaniji pokazala su zanimljive rezultate. Na primjer, ispijanje čaše soka od višnje prije spavanja može da poveća vrijeme spavanja za 34 minuta i njegovu efikasnost za 5-6 procenata. Zelena salata sadrži latukarijum, supstancu sa sedativnim svojstvima koja takođe pomaže da se opustite i lakše zaspite.

Biljni čajevi
Neki biljni čajevi, kao što su matičnjak, lavanda i kamilica, poznati su po svojim umirujućim svojstvima i mogu vam pomoći da se opustite prije spavanja. U one koji pomažu ubrajaju se čajevi od nane, majčine dušice i kamilice.

Related Posts

POUČNA PRIČA: “Jako siromašna starija žena zvala je radio stanicu i tražila pomoć”

Jako siromašna starija žena zvala je radio stanicu i tražila pomoć od Boga. Nevjernik koji je takođe slušao ovaj radijski program odlučio je da se sprda sa ženom. Dobio je…

Read more

U VODU KOJOM BRIŠETE PODOVE UVIJEK DODAJTE I KAŠIKU SOLI, KAD ČUJETE RAZLOG ISTO ĆETE URADITI: Žene se kunu u ovaj trik

Na ovaj način ćete očistiti kuću, ali i otjerati lošu energiju Čisti i oprani podovi nisu samo najbolji način da se oslobodite prašine i bakterija, već i da stvorite prijatnu…

Read more

Kosta Kecmanović otkrio zašto je pobio svoje vršnjake i sledio krv u žilama ljudi: “Htio sam da me doživljavaju kao psihopatu, da ostanem upamćen”

Kosta Kecmanović iz OŠ “Vladislav Ribnikar” na današnjem suđenju njegovim roditeljima porodici Kecmanović otkrio je motiv stravičnog masakra. Kako saznaje “Blic”, on je rekao da je želIo da ga “doživljavaju…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *