OSTEOPOROZA – BOLEST KOJA MUČI SKORO SVE STARIJE OSOBE U SRBIJI: Evo koja hrana će vam POMOĆI da se LAKŠE KREĆETE

Da biste smanjili rizik od nastanka osteoporoze i preloma, uvrstite u svoj jelovnik ove namirnice

Osteoporoza je često oboljenje koje podrazumeva gubitak koštane mase, smanjenje koštane gustine i slabljenje kostiju.

Zbog svega toga, one su podložnije frakturama, pa je u pitanju zdravstveni problem čijem se rešavanju treba posvetiti temeljno.

Stručnjaci ističu da postoji mnogo načina da se borimo protiv osteoporoze, a Medical News Today piše da zdrava ishrana puna hranljivih materija ključnih za zdravlje kostiju može da pomogne u smanjenju rizika za nastanak osteoporoze.

Naravno, imajte u vidu da ne postoji čarobna namirnica koja je lek za ovo stanje, ali ukoliko obogatite svoj jelovnik određenom hranom i izbegavate onu koja negativno utiče na zdravlje kostiju – u poznim godinama će vam telo biti zahvalno.

Kosti

Ishrana protiv osteoporoze

Kalcijum

Američki Nacionalni insitut za artritis i muskuloskeletne i kožne bolesti naglašava da je nizak unos kalcijuma tokom života u vezi s niskom koštanom masom i visokom stopom preloma kostiju.

Od 51. godine, ženama je potrebno 1.00 mg kalcijuma dnevno, a muškarcima 1.000 mg.

Da biste bili sigurni da unosite kalcijum, konzumirajte sardine, sir, jogurt, sok od pomorandže, pasulj i sočivo, bademe..

Vitamin D

Telu je potreban vitamin D da bi apsorbovao kalcijum, a manjak vitamina D može da dovede do slavljenja kostiju i skeleta. Stručnjaci savetuju da ljudi stari do 70 godina unose dnevno 600 IU vitamina D.

On se može naći u žumancima, pečurkama, goveđoj džigerici, mleku i mlečnim proizvodima…

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia
Proteini

Istraživanja ukazuju da bi povećan unos proteina mogao da bude i koristan i štetan za zdravlje kostiju jer su nalazi različitih studija sasvim oprečni. Ipak, Medical News Today prenosi studiju objavljenu 2016. u medicinskom listu Current Osteoporosis Reports, koji navodi da postoji veza između niskog unosa proteina i većeg gubitka koštane mase i preloma kuka kod starijih.

U njoj se izvodi zaključak da kombinacija dovoljnog unosa proteina i kalcijuma utiče na mineralnu gustinu kostiju.

Za dovoljan unos proteina savetuje se da jedete meso, ribu, jaja, mlečne proizvode, pasulj i sočivo (mahunarke), proizvoe od soje, koštunjave plodove i semenke.

Miktronutrijenti i antioksidansi za zdravije kosti

U svežem voću i povrću mogu se naći mnogi mikronutrijenti i antioksidansi za koje je pomenuta studija pokazala da su povezani s boljom mineralnom gustinom kostiju i manjim padom koštane mase.Hranljivi sastojci u voću i povrću za koje je je utvrđeno da mogu biti od pomoći su vitamini C i K, magnezijum, kalijum, folati i karotenoidi.

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *