Postoji 5 razloga zašto nam se grče prsti na nogama: Rešite se bola jednom za svagda!

Možeš ih prepoznati po čudnom osećaju trzanja ili nekontroliranom izvijanju prstiju, a većinom su neugodni grčevi u prstima rešivi prirodnim putem ili malim promenama životnog stila. Donosimo vam razloge i načine lečenja tih grčeva.

“Uglavnom su znak da preterujete s određenim aktivnostima”, kaže Čarls Kim, specijalista mišićno-koštane rehabilitacije na njujorškoj “Langone’s Rusk Rehabilitation”. “Ali, ako osećaš da ti se grčevi pogoršavaju i ne popuštaju, trebalo bi svakako popričati sa lekarom”, dodaje.

Učestalo grčenje stopala moglo bi da signalizira skriveno zdravstveno stanje koje uključuje probleme s cirkulacijom ili centralnim nervnim sistemom pa posetite svog lekara ako grčevi počnu svakodnevno da vam smetaju.

Uzroci

Grčevi u nožnim prstima imaju više uzroka, ali preterano korišćenje, dehidracija i manjak minerala (pogotovo kaljuma, kalcijuma i magnezijuma) najčešći su krivci, prema Kim. Kada vežbate, telo izbacuje minerale kroz znoj koji su potrebni tvoji mišićima, a taj gubitak uzrokuje mišićne kontrakcije koje nazivamo grčevi.

“Ako ste dugo trčali i ili preterali sa vežbanjem, grčevi u nožnim prstima su tvoji mišići koji vma govore da smanjite tempo jer ne mogu više da podnesu toliko opterećenje”, objašnjava Kim. Starost je takođe jedan od elemenata koji pogoduje grčevima – često počnu da se pojavljuju nakon pedesete kada kosti gube kalcijum, a mišići elastičnost. Mogu se javiti i zbog smanjenog protoka krvi od uske obuće.

Lečenje

Nažalost, ne postoji način kako magično izlečiti grčeve u prstima. A istraživanja su pokazala da dodaci u ishrani poput magnezijuma ne pomažu značajno. Na svu sreću, možete smanjiti grčeve u prstima, u slučaju da oni nisu simptomi neke druge, skrivene bolesti.

Postoje 4 načina:

Udobne cipele: veoma je bitno pronaći odgovarajuću obuću koja paše jedinstvenim mehanizmima tvoga tela, kaže dr Filis Rigli. Cipele ne smeju da budu ni previše uske ni previše opuštene oko stopala, a trebalo bi i da se “prebacite” na ravne cipele ako hodate često u visokim potpeticama.

Hidratacija: ovo je esencijalan korak u prevenciji grčeva, kaže Kim. Preporučuje vraćanje elektrolita nazad u organizam nakon treninga s nekim izotonikom kao i unos hrane s visokim udelom kalijuma i kalcijuma.

Umereno vežbanje: ako vežbate li previše, malo smanjite – možda ste preopteretili mišiće s nepotrebnim stresom, a ako ne vežbate dovoljno, pokrenite se! Sedilački način života potstiče atrofiranje mišića i smanjuje cirkulaciju.

Redovno istezanje: Ragli preporučuje istezanje bez opterećenja poput pomeranja prstiju, širenja i istezanja stopala napred – nazad. Krucijalno je da, kako starimo, nežno vežbamo i pomeramo stopala kako bi održali njihovu fleksibilnost i pokretljivost. Kaže da će dodatno pomoći masaža i tople kupke za stopala.

stil

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *