Čudan znak na jeziku ukazuje da ne smijete piti kafu: Doktor objasnio šta vas treba zabrinuti

| June 22, 2024 | 22:55 | 202 | 0

Doktor Anis Khalaf upozorio je svoje pratitelje na TikToku o specifičnom simptomu na jeziku koji ukazuje na potrebu izbjegavanja konzumacije kave. Iako je kava često neizostavan jutarnji napitak za mnoge, Khalaf je istaknuo da osobe s ovim simptomom trebaju potpuno izbjegavati kafu.

Metoda za utvrđivanje ove indikacije uključuje stajanje pred ogledalom, isplaživanje jezika i promatranje njegovog izgleda. Ako jezik pokazuje brojne pukotine i prekriven je debelim žutim slojem, preporučuje se suzdržavanje od konzumiranja kafe. Khalaf je objasnio da žene često preferiraju tuširanje toplom ili čak vrućom vodom zbog “neravnoteže unutar tijela”, koju kofein može pogoršati.

Općenito je prepoznato da kafa može pogoršati simptome poput nemira i ubrzanog srčanog ritma. Međutim, Khalaf ističe da žuta prevlaka na jeziku obično ukazuje na probleme u probavnom sustavu, a ne nužno na nesklonost kafi.

Kava, zbog svoje kisele prirode, može promijeniti pH ravnotežu u ustima, što potencijalno potiče rast bakterija i kvasca, rezultirajući žutom prevlakom na jeziku. Osim toga, konzumacija kave može uzrokovati nadutost želuca, refluks kiseline te česte glavobolje ili migrene, posebno kada se pije u velikim količinama tijekom dana.

 

Povezani sadržaj:  METODA STARA 1.400 GODINA: Znate li šta sve liječi hidžama?

Kategorija: Zdravlje

Napisite svoj komentar na clanak: