DOMAĆI HLJEPČIĆI ZA 5 MINUTA GOTOVI…Idealan su izbor za sendviče

| June 27, 2024 | 21:56 | 1,688 | 0

Potrebni su sljedeći sastojci:

500 g (otprilike 3 + 1/3 šalice) krušnog brašna,
5 g (oko 1 žličice) soli,
5 g (oko 2 žličice) aktivnog suhog kvasca,
375-400 ml vode (počnite s 375 ml i prilagodite po potrebi)
i 30 g (otprilike 2 žlice) maslinovog ulja.

Koje korake treba poduzeti za pripremu domaćih hljebčića?

Započnite proces fermentacije tako da aktivni suhi kvasac otopite u maloj posudi sa 100ml mlake vode (od ukupno 375-400ml). Ostavite da odstoji otprilike 5 minuta dok ne dobije pjenastu teksturu. Nastavite s miješenjem tijesta.

Pomiješajte krušno brašno i sol u prostranoj posudi za miješanje. Pomiješajte smjesu kvasca, preostalu vodu i maslinovo ulje sa smjesom brašna. Temeljito izmiješajte sastojke dok se potpuno ne sjedine, što rezultira ljepljivim tijestom. Ako se tijesto čini suho, dodajte malu količinu vode dok ne dobijete željenu teksturu. Prvo ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu, prekrivši zdjelu čistim ručnikom ili plastičnom folijom. Ovaj korak trebao bi trajati oko 1-2 sata, ili dok se tijesto ne udvostruči. Nakon što je tijesto završilo proces dizanja, nastavite ga oblikovati.

Započnite zagrijavanjem pećnice na 220°C (430°F). Zatim obilato pospite radnu površinu brašnom i nježno prebacite tijesto na nju. Pazite da tijesto tijekom cijelog postupka ostane prozračno.

Presavijte tijesto više puta kako biste stvorili grubi pravokutni oblik. Stavite tijesto na lim za pečenje koji ste ili obložili papirom za pečenje ili posuli brašnom. Ponovno pokrijte tijesto i ostavite da odstoji oko 30 minuta.
Pećnice:

Povezani sadržaj:  Prijatelj iz Španije me naučio kako da pripremam tako ukusne tikvice! Evo 5 recepata za tikvice koje morate probati!

Stavite tijesto u prethodno zagrijanu pećnicu i ostavite da se peče oko 20 minuta. Ovo trajanje će osigurati da kruh dobije željenu zlatnosmeđu nijansu i razvije divnu, hrskavu vanjštinu. Kako biste dodatno poboljšali hrskavost korice, razmislite o tome da na dno pećnice stavite malu posudu napunjenu vodom. To će stvarati paru tijekom procesa pečenja.

Za optimalno posluživanje ostavite ciabatta kruh da se ohladi na rešetki nakon što ga izvadite iz pećnice. Narežite i poslužite ovo ukusno jelo nakon što se ohladi. Unaprijedite svoje gastronomsko putovanje dodavanjem očaravajućeg daška maslinovog ulja i balzamičnog octa ovoj preslatkoj kreaciji, idealnoj za uživanje u svakom zalogaju. Ovo prilagodljivo remek-djelo može se upotrijebiti za poboljšanje vašeg sendviča ili paninija.

 

Kategorija: Recepti

Napisite svoj komentar na clanak: