SLATKO OD SMOKVI…POTREBNO JE SAMO 3 SASTOJKA

Sastojci
1 kg smokava
1 kg šećera
1 limun

Priprema
Odaberite čvrste i zdrave smokve, malo odsecite drščice, dobro operite i u veliku šerpu sa vodom u kojoj ste dodali 2 kašikice sode bikarbone kuvajte na jakoj vatri samo da proključa. Isperite pod mlazom hladne vode.

U međuvremenu, u drugoj velikoj šerpi ukuvajte šećer sa malo vode (koliko da ga prekrije) gusto kao za slatko. Spustajte smokve jednu po jednu, najbolje da budu u jednom redu. Kuvajte na umerenoj vatri oko 1 sat. Pred kraj dodajte na kolutove izrezan limun. Prekrite vlažnom kuhinjskom krpom, ostavite do sutradan. Punite tegle, čuvajte na hladnom mestu. Koliko smokava, toliko šećera i limun, znači izvažete smokve, koliko želite da napravite, toliko dodate šećera i limuna.

BONUS:

DOMAĆI SOK OD NANE: Najbolje osvježenje za vrele ljetne dane, a što je najbolje do svega ne mora da se kuha

 

Domaći sok od nane okrijepiće vaše tijelo tokom toplih ljetnih dana, a pored toga što je ukusan izuzetno lako se pravi.

Sok od nane se priprema od svježih listova i grančica biljke nane. Prije pripreme potrebno ih je dobro oprati da bi uklonili prljavštinu i štetočine sa listova. U zavisnosti od količine soka koju želite da pripremite, možete povećati količinu sastojaka. Domaći sok je najbolje čuvati na hladnom mjestu. Navedena količina sastojaka dovoljna je za oko 5 l soka od nane.

Sastojci:

300 gr svježe nane (mente)
5-6 kašika šećera
3 kesice limuntusa
3 l vode
3 kg šećera

Priprema: Svježu nanu sperite sahladnom vodom kako bi uklonili prašinu sa nje. Potom je sitno isjecite makazama ili nožem. Usitnjenu nanu pomiješajte sa 5-6 kašika šećera i limuntusom i dobro izgnječite rukama. Sve prelijte sa 3l vode i ostavite da odstoji 24h.Nakon što smješa odstoji, procijedite je i dobijenu tečnost sipajte u drugu posudu.

U tečnost dodajte šećer i sve izmiješajte da se šećer dobro rastvori. Ostavite da odstoji 24 sata i miješajte svakih 4 – 5 sati. Nakon što se tečnost slegne, procijedite je u veliku činiju. Sipajte vodu i sve dobro izmiješajte. Dobijeni sok sipajte u staklene flaše i zatvorite čepom. Možete odmah da ga konzumirate.

(Stil)

Related Posts

BAKINE KROFNE: UKUS KOJI VRAĆA U DETINJSTVO

Omiljena poslastica mnogih…Bakine krofne koje mirišu na detinjstvo možete i same napraviti. Jednostavno je a ukus će vas momentalno vratiti u najlepše dane, piše stvarukus.rs SASTOJCI: – 750 g brašna…

Read more

ČOKOLADNI KOLAČ KOJI ĆE VAS OBORITI S NOGU

Sastojci Za koru: 1 čaša čvrstog jogurta 100 ml ulja 7 kašika brašna 2 kašike tamnog kakaa 4 kašike šećera 1 vanilin šećer kašičica sode bikarbone 100 ml hladnog mlijeka…

Read more

PALAČINKE SVE PO 4…JA DO SADA BOLJI RECEPT NISAM NAŠLA

POTREBNI SASTOJCI testo za palačinke4 jaja400g. brašno4dcl. mlijeko4dcl. kisela mineralna voda4 kašike uljaprstohvat soli1 kesica vanilin šećera NAČIN PRIPREME: Jaja lagano umutite žičanom metlicom, pa dodajte pola brašna i mlijeko…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *