8 znakova da ste pobijedili TIHU MOŽDANI UDAR- a da to niste znali.

8 znakova da ste prebrodili tihi udar, a pravi tek dolazi…

Infarkt mozga, odnosno moždani udar, treći je najčešći uzrok smrti u našoj zemlji.

Velikoj drami u mozgu ponekad prethodi manja iz koje se lako možete izvući. Pa, svakako treba da nađete doktora! Govorimo o tihom udaru.

U nekim slučajevima, suptilnija verzija prethodi potezu. Simptomi su isti kao kod običnog moždanog udara s jednom razlikom. “Poremećaj govora, slabost udova na jednoj strani, pad u uglu usana, ali i poremećaj vida na jednom oku, gubitak dijela vidnog polja, dvostrukost, samo su prolazni. Traju najčešće nekoliko minuta, najčešće do sat, maksimalno do 24 sata, zatim nestanu, pa im pacijent ne pridaje veliki značaj i najčešće ih ignoriše“, objašnjava stručnjakinja.

Simptomi moždanog udara
Da biste ga na vrijeme uhvatili, trebali biste znati kako se moždani udar razvija. Prijavljuje se sljedećim simptomima:

Vaše lice trne ili postaje ukočeno.
Ne kontrolišeš svoju ruku.
Noga prestaje da te sluša.
Loše se izražavate, tražite riječi, teško vam je to razumjeti.
Loše ste u pisanju i čitanju.
Odjednom vam je vid zamagljen.
Gubite ravnotežu, ne možete koordinirati hodanje.
Iznenadna glavobolja.

Kritična dva dana
Ako doživite tihi moždani udar, to je obično znak da je pravi moždani udar udaljen samo nekoliko dana.

Otprilike polovina svih moždanih udara javlja se u prva 24 sata. Jedna od 12 osoba nakon tihog moždanog udara vjerovatno će umrijeti u roku od jedne sedmice. Najveći rizik od moždanog udara je u prva dva dana od pojave simptoma tihog moždanog udara.

Važno je pregledati pacijenta u roku od 24 sata od pojave simptoma kako bi se smanjio rizik od ponovnog pojave moždanog udara.

Zastrašujući slučaj
Ako imate ove simptome, nemojte oklijevati da odmah pozovete hitnu pomoć. Izbjegavajte da se predstavite kao određena 52-godišnja žena koja je pričala “s puta” oko dva minuta. Nakon toga je nestalo, ali dvije sedmice kasnije ponovo je počela nerazumljivo komunicirati i nije imala kontrolu nad desnom rukom. Njen muž ju je prvo uspavao jer je mislio da je to samo iznenadna slabost. Moždani udar mu nije ni pao na pamet. Kada to nije prošlo, odveo ju je kod lekara opšte prakse, gde je ostala budna sat vremena. Tek tada je žena došla u ruke specijaliste. Ali prošlo je nekoliko sati od prvih simptoma moždanog udara. Ljekari su je spasili, ali joj je kvalitet života trenutno na nuli. Ostala je s teškim posljedicama. Paralizovana je, moraju da je hrane na sondu, ne može da se obrezuje i samo leži.

Podijelite ove važne informacije i sa svojim prijateljima! Možda ćeš nekome spasiti život…

Related Posts

Ne ignorišite mučninu nakon ručka, evo na koja stanja može da ukazuje

Mučnina nakon jela, posebno ručka jer je on najobilniji obrok tokom dana, može se javiti iz različitih razloga. Često je to prvi signal problema u probavnom sistemu, ali postoje i…

Read more

Jeftin, potpuno prirodan i efikasan napitak za borbu protiv malokrvnosti, jedna kašika dnevno čini čuda

Kada je u pitanju anemija, ovaj jednostavan recept sa koprivom i medom može vam doneti olakšanje. Anemija, nedostatak zdravih crvenih krvnih zrnaca u organizmu, može uzrokovati razne simptome poput umora,…

Read more

Spas za kolena: Obloga od 2 sastojka iz kuhinje preporodiće vaše zglobove

Bol u kolenu je nešto sa čime se većina ljudi suočila barem nekada tokom života, a razlozi zbog kojih do njega može da dođe su različiti. Kolena stradaju kako starimo,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *