Doktor upozorava: “Povećavaju rizik od raka debelog crijeva.” Kažem pacijentima da ovo NIJE ZDRAVA HRANA!”

Iako na prvi pogled izgledaju zdravo, doktor upozorava da to nije tako i da ih treba izbjegavati!

„Ultra obrađena hrana uzrokuje mnoge poremećaje u crijevnoj mikroflori“, upozorava dr. Maria Abreu. On upozorava da “čak i naizgled zdrava prerađena hrana može sadržavati određene sastojke koji su uzročnici raka debelog crijeva”.

Naizgled zdrava hrana. Budite oprezni s dodanim emulgatorima!
Dr Marija Abreu, profesorka medicine, mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu u Majamiju, dala je upozorenje u intervjuu za WSVN.

“Čak i hrana koju smatramo zdravom može biti problem”, naglašava dr. Maria Abreu. „Stvari kao što su emulgatori, kremasti jogurti bez masnoće, puni zaslađivača i sve te stvari zaista mogu promijeniti mikrobiom crijeva na vrlo dubok način“, dodaje on.

Emulgatori (E400-E495) su aditivi u hrani koji su odgovorni za pravilnu konzistenciju, tj. omogućavaju kombinaciju dvije supstance tako da je proizvod gladak i kremast. To uključuje, između ostalog: jogurte, ali i čokolade i sladolede. Također je odgovoran za rok trajanja hrane, sprječava užeglo, npr. u proizvodima s niskim udjelom masti kao što je dijetalni jogurt, koriste se emulgatori koji im daju svojstva originalnog proizvoda.

Povećavaju rizik od raka, stručnjak ima jedan savjet!
Prema riječima stručnjaka, emulgatori u hrani mogu biti faktor koji povećava rizik od bolesti. Supstance sadržane u visoko obrađenoj hrani mogu promijeniti mikrobiom crijeva i potaknuti upalu u probavnom traktu. Ova dva faktora su povezana u studijama sa većim rizikom od razvoja kolorektalnog karcinoma.

 

U međuvremenu, broj slučajeva raka crijeva brzo raste. To je jedan od najčešćih i smrtonosnih karcinoma – pogađa skoro milion i po ljudi širom svijeta.

Specijalista za mikrobiom crijeva objasnila je da ona i njen tim žele razviti testove koji rano otkrivaju upalu crijeva. Do tada svojim pacijentima daje isti savjet: jedite zdravo i izbjegavajte visoko prerađenu hranu, čak i onu koja se na prvi pogled čini zdravom.

“Kažem svojim pacijentima da sve što dolazi u paketu i ima rok trajanja do sljedeće godine nije hrana”, dodala je dr. Maria Abreu.

Šta mislite o tome? Napišite nam komentar…
Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

Related Posts

Ajnštajn je jeo isti doručak svaki dan i kažu da je to recept za „mozak genijalca“: Srbi ga obožavaju

Ovo je najveće iznenađenje Albert Ajnštajn je bio jedan od najistaknutijih naučnika na svetu. Mnogi su se divili njegovom radu i posvećenošću, a iza svega stoji mnogo truda i odricanja….

Read more

Niko više neće da je jede ovu biljku, a provereno je jedna od najzdravijih namirnica: Leči srce, a i slabu kosu

Da li ste čuli za potočarku? Jedna zaboravljena i veoma zdrava biljka koju retko ko jede. Potočarka je vrlo često zaboravljena biljka za koju stručnjaci veruju da je najzdravija na…

Read more

Da li želite dugo da živite? Jedite uvek ovu salatu, nema zdravije (recept)

Koliko često jedete ovakvu salatu? Naše bake i dede su svaki dan tokom zimskih dana, ovu namirnicu imali na jelovniku Prednost kiselog kupusa se nalazi u visokom procentu vitamina C….

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *