Imate li problema sa vidom? To može biti jedan od simptoma NEDOSTATKA važnog vitamina!

Osjećate li da vam se vid pogoršava? Iza toga može biti i nedostatak ovog važnog vitamina…

Vitamin B12, koji se obično naziva crveni vitamin, igra važnu ulogu u pravilnom funkcionisanju nervnog sistema. Podržava funkcije mozga i sudjeluje u stvaranju bijelih krvnih stanica i metabolizmu masti i ugljikohidrata. Uz nedostatak vitamina B12, tijelo šalje neobične signale. Jedan od njih se vidi u očima.

Njegov nedostatak može čak dovesti do pogoršanja vida.
Vitamin B12 (ili kobalamin) je vitamin rastvorljiv u vodi. Obavlja važnu funkciju u organizmu – izuzetno je koristan u procesima diobe stanica, stvaranja krvi i stvaranja mijelina u nervnim ovojnicama.

Svako od nas može patiti od nedostatka vitamina B12, što može rezultirati ne samo neurološkim i psihičkim simptomima. Jedan od znakova mogu biti i problemi s očima kao što su: fleke pred očima, dupli vid, osjetljivost na svjetlost ili zamagljen vid.

Simptomi nedostatka vitamina B12.
Jedan od efekata niskog nivoa “crvenog vitamina” je retka bolest tzv optička neuropatija. Nedostatak vitamina B12 može uzrokovati oštećenje optičkog živca, što rezultira oštećenjem vida. Postoji čak i rizik od gubitka vida. Na sreću, ovo su prilično rijetki slučajevi.

Žute oči su još jedan neobičan simptom nedostatka vitamina B12. Uzrok je povećana koncentracija bilirubina u krvi, žutog pigmenta koji nastaje razgradnjom eritrocita.

Nedostatak “crvenog vitamina” također može uzrokovati trzanje gornjeg ili donjeg kapka.

Kako se to ne bi dogodilo, važno je što prije riješiti simptome nedostatka vitamina B12. Pravilno odabrani dodaci prehrani i uravnotežena prehrana pomoći će u održavanju dovoljnog nivoa.

Najbolji izvori vitamina B12 su proizvodi kao što su:

riba (posebno masna) i plodovi mora
mesne prerađevine – perad, suhomesnati proizvodi, meso kunića,
mlijeko i mliječni proizvodi (npr. sir za zrenje)
jaja
pečurke – bukovače, šampinjoni, šitake,
fermentisani proizvodi – kiseli kupus, misho (fermentisana sojina pasta), tamari, umeboš šljive.
Da li su vam ove informacije bile korisne? Podijelite ovu objavu sa svojim prijateljima!

Related Posts

Stavila je posoljeni limun pored glave i preko noći se rešila problema koji je mučio godinama

Sve više ljudi spava sa posoljenim limunom kraj glave, jer udisanje ovog mirisa olakšava određene tegobe Sve što treba da uradite je da limun isečete na par delova, posolite ga…

Read more

Četiri vrste čaja koji poboljšavaju zdravlje creva i blagotvorno deluju na jetru i visok krvni pritisak

Ovo su četiri vrste čajeva koji poboljšavaju zdravlje creva Ii umirujuće deluju na jetru i visok pritisak. Savremeni način života, koji uključuje malo vežbe i lošu ishranu, često dovodi do…

Read more

Žene u svijetu masovno stavljaju sapun ispod čaršava: Šokiraćete se kada vidite zbog čega

Niko ne zna zašto, ali mnoge domaćice se kunu u ovu metodu i istu praktikuju pred spavanje Naime mnoge žene tvrde da će sapun stavljen ispod čaršava sprečiti pojavu grčeva…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *