LOVAČKA SALATA: Najbolji recept za zimnicu, bolju čak i od ajvara

Predstavljamo vam najbolji recept za lovačku salatu, koja je jednostavnija za napraviti od ajvara.

 

POTREBNI SASTOJCI:

Jedan kilogram rajčice, dva kilograma paprike, četiri glavice luka, jedna cijela glavica češnjaka i pet stotina grama mrkve.
peršin
100 grama šećera, 100 grama soli, 100 mililitara octa, 100 mililitara ulja i 2 lista lovora.

KAKO SE PRIPREMA LOVAČKA SALATA?

Narežite luk na kockice i dodajte ga u tavu. Miksajte rajčice dok ne postanu glatke, zatim ih pomiješajte u loncu s lukom i pirjajte oko trideset minuta uz miješanje. Papriku nasjeckajte na krupnije kockice, a mrkvu na kolutiće.

U smjesu rajčice i luka umiješajte mrkvu, papriku, nasjeckani češnjak, sol, šećer, ocat, ulje i lovorov list. Sve dobro promiješajte i ostavite da kuha oko sat do sat i pol uz povremeno miješanje. Na kraju dodajte sitno sjeckani peršin i dobro promiješajte prije punjenja staklenki.

 

BONUS:

NAJUKUSNIJI SATARAŠ KOJI SAM PROBALA

POTREBNI SASTOJCI:

Za ovaj recept potrebno vam je malo ulja, otprilike 4 glavice crvenog luka, malo šećera, 3-4 srednje velike paprike (uključujući baburu i rog ili kombinaciju oboje), 1 žličica začina Vegeta, te velika limenka pelata (oko 800 g).

Za dodatan okus možete ga obilno posuti paprom, malo pokapati uljem i dodati 250 g riže s 1-2 žličice Vegete.

KAKO SE PRIPREMA NAJUKUSNIJI SATARAŠ?

Mamina verzija sataraša podrazumijeva prvo čišćenje luka i narezivanje na sitne kockice. Papriku također treba očistiti i potom narezati na kockice ili ploške, odstraniti joj sjemenke.
Zagrijte malo ulja u većoj posudi za kuhanje, npr. tavi ili plitkom loncu, pa pirjajte luk dok ne postane sjajan i blago zlaćan. Kako bi se ubrzao proces, moja majka predlaže dodavanje prstohvata šećera. Nakon što je luk dobio željenu glazuru i boju, dodajte papriku, a zatim odmah Vegetu. Po potrebi dodajte vodu u smjesu, pazeći da ne dodate pretjeranu količinu jer će paprika sama otpustiti malo vlage.

Nakon što paprika omekša, u smjesu umiješajte cijeli sadržaj oveće limenke pelata (težine otprilike 800 g, a same rajčice teže oko 500 g). Pelate je preporučljivo prethodno sitno nasjeckati. Pustite smjesu da se kuha dok tekućina potpuno ne ispari ili dok ne ostane samo mala količina. Pred kraj kuhanja dodajte željene količine papra (ja osobno dodam obilnu porciju).

Za pripremu Rajnine riže počnite zagrijati ulje u tavi ili loncu. Zatim dodajte 250 g riže i kratko pirjajte. Kad riža počne tamniti i dobivati ​​sjajan, proziran izgled (obično unutar 3-5 minuta), dodajte začin Vegetu i ulijte vodu dok ne dosegne razinu malo iznad riže.

Ostavite rižu da se kuha nepokrivenu na laganoj vatri, pazeći da se ne miješa. To će dovesti do toga da voda ispari i da riža postigne blago omekšanu, ali ne previše kuhanu konzistenciju – idealnu al dente teksturu za sataraš. Obično je potrebno dodati još jednu ili dvije čaše vode nakon početnog isparavanja vode.

Nakon što je sataraš dosegao željenu spremnost, skinite ga s vatre i pomiješajte s rižom.

POSLUŽIVANJE:

Ovaj je recept savršen za hranjenje četveročlane grupe ili za uživanje u večeri za dvoje i ostatku za ručak sljedeći dan 🙂 Ako planirate zamrznuti sataraš, preporučujem da izostavite rižu i držite se samo povrća.

Osobno volim malo zagrijati svoje tako da stavim mađarsku Erős Pistu ili sitno sjeckanu ljutu papričicu neposredno prije dodavanja rajčica. Svaki put kad napravim ovo jelo, budi mi lijepa sjećanja na djetinjstvo u Slavoniji – to je kao moj osobni kolačić Madeleine.

Moja mama to obično priprema sa svježim rajčicama tako da ih probuši nožem, stavi u metalnu posudu, prelije vrućom vodom i ostavi da odstoji 10-ak minuta dok se kora ne može lako oguliti.

Related Posts

ZNATE LI ČEMU SLUŽI TA MALA RUPA U FRIŽIDERU? Njegovo značenje je mnogo veće nego što se može činiti na prvi pogled

Ako često čistite svoj hladnjak, možda ste primijetili mali otvor koji se nalazi na stražnjoj strani. No, jeste li svjesni koja je svrha ovog naizgled beznačajnog otvora i što on…

Read more

Kad zahladi u mom stanu, mijenjam način rada prozora na zimski da ne bi pobjegla SKUPA toplina: EVO vodiča!

U vrijeme kada cijene grijanja drastično rastu, svaka ušteda može smanjiti troškove i toplinski komfor stanovnika Prebacivanje prozora na zimski režim nije teška aktivnost i treba ga raditi dva puta…

Read more

NIKAKO NE OSTAVLJAJTE OTVORENA VRATA U SPAVAĆOJ SOBI NOĆU: Razlog nije nimalo NAIVAN, spasite sebi ŽIVOT

ostoji nekoliko razloga zašto pojedinci odlučuju držati vrata svoje spavaće sobe otvorena dok spavaju. Ova praksa omogućuje bolju cirkulaciju zraka, stvara udobnije okruženje za spavanje i omogućuje roditeljima da bolje…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *