Pominje se u hilandarskim spisima iz 16. veka: Slavna ruska travarka tvrdi da je ovo najlekovitija biljka na svetu

Pirevina (pirovina, pirika, obična pirika, pir, pseća pšenica) je poznata kao veoma rasprostranjen korov koji najčešće raste na njivama i voćnjacima pored kultivisanih biljaka. Međutim, vresak Elymus repens može se naći i na livadama, pašnjacima i dvorištima. Ali to nije samo dosadan korov, već se ceni i kao prirodni lek.

Pirevina se kao lek pominje u Hilandarskim spisima iz 16. veka. Naraste do visine od 1 metar iz vrlo raširene mreže horizontalnih rizoma. Sadrži karotene, proteine, mineralne soli jabučne kiseline, askorbinsku kiselinu, vitamine A i B, gvožđe, kalcijum i kalijum. Sadrži i eterična ulja, šećer i saponine.

Pirevina se u narodnoj medicini koristi za lečenje:

Bolesti bubrega (upala i mali kamenac)
Upala urinarnog trakta
Kao diuretik
Protiv upale sluzokože želuca i creva
Za hemoroide
Za bolesti jetre
Za upalu prostate
Za reumu
Za giht
Za dečje gliste
Ima blagi umirujući efekat
Čisti krvne sudove
Čisti pluća od katara
Dobar je za dijabetičare
Za miome materice
Za kožne bolesti
Pirevina kao prirodni lek u obliku čaja
Recept:

Jednu kašiku pasiranih rizoma preliti sa 2dl vode i kuvati dok ne proključa. Zatim sklonite sa vatre i poklopite. Ostavite da odstoji 30 minuta, a zatim procedite i popijte. Pijte tri puta dnevno pre jela nezaslađeno 30 dana.

Ova mešavina čaja pomaže kod svih vrsta artritisa, uključujući giht.

Pravi se na sledeći način: Pomešajte 30 grama pirevine sa 10 grama slatke paprike. 4 kašike ove čajne mešavine preliti sa 1/2 litra proključale vode i ostaviti da odstoji 8 sati. Zatim procediti i piti u toku dana u tri jednake doze pre jela. Pijte dok vam ne bude bolje. Sok isceđen iz korena praziluka odličan je prirodni lek za giht u obliku obloga.

Pirevina pročišćava krv

Kako pripremiti čaj:

U jedan litar vode stavite tri kašike izgnječenog korena pirevine i kuvajte poklopljeno dok voda ne uvri do pola. Zatim procediti i piti u tri jednake doze pre jela. Terapiju treba sprovoditi 40 dana. Pirevina ima snažan efekat na uklanjanje toksina iz krvi i limfe i jedno je od odličnih sredstava za čišćenje tele. Takođe je odlično sredstvo za čišćenje želuca i creva.

Pirevina i kopriva kao lek protiv osipa i ekcema

Pirevina i kopriva su odlična kombinacija za čišćenje krvi, pa dobro utiču na probleme kože. Odličan su borac protiv ekcema i osipa, a daju i pozitivne rezultate kod psorijaze.

Koristi se na sledeći način:

Tri kašičice mešavine pirevine i koprive potopite u 1 litar vode i ostavite preko noći. Ujutro kuvajte pet minuta i ostavite poklopljeno 20 minuta. Zatim procediti i piti u toku dana u toku mesec dana.

Pirevina i vino kao lek

Recept:

4 kašike pirevine prokuvajte u 2 litra dobrog belog vina dok ne provri. Ostavite da odstoji poklopljeno 30 minuta. Zatim procediti i piti dva puta dnevno po jednu rakiju od ovog lekovitog preparata. Blagotvorno deluje kod urinarnih infekcija, bubrežnih i žučnih kamenaca, bolesti jetre i žutice. Nemojte koristiti ovaj preparat u slučaju visoke telesne temperature.

Pirevina za lek – kada ga brati?

Lekoviti delovi biljke su koren i rizom. Vade se u kasnu jesen ili rano proleće. Isperu se od zemlje, osuše i seku na sitne komade. Zatim se suše na promaji i spremaju u papirne ili platnene kese.

U slučaju da niste sigurni da ćete prepoznati ovu biljku, možete je kupiti i u biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Pirevina se može dobiti i kao ekstrakt u nekim dijetalnim proizvodima (povoljno deluje kod blažih oblika dijabetesa).

Savet:

Koristite je za lečenje samo u preporučenim dozama kako biste izbegli gubitak kalijuma iz organizma. Pirevina nije otrovna, ali je poželjno koristiti je u dogovoru sa lekarom.

Da li ste znali?

Mačke i psi pasu pirevinu. Zato ga ljudi zovu pseća pšenica. Ove životinje prirodno čiste želudac i creva uz pomoć pirevine, piše Novi.ba.

Related Posts

Ajnštajn je jeo isti doručak svaki dan i kažu da je to recept za „mozak genijalca“: Srbi ga obožavaju

Ovo je najveće iznenađenje Albert Ajnštajn je bio jedan od najistaknutijih naučnika na svetu. Mnogi su se divili njegovom radu i posvećenošću, a iza svega stoji mnogo truda i odricanja….

Read more

Niko više neće da je jede ovu biljku, a provereno je jedna od najzdravijih namirnica: Leči srce, a i slabu kosu

Da li ste čuli za potočarku? Jedna zaboravljena i veoma zdrava biljka koju retko ko jede. Potočarka je vrlo često zaboravljena biljka za koju stručnjaci veruju da je najzdravija na…

Read more

Da li želite dugo da živite? Jedite uvek ovu salatu, nema zdravije (recept)

Koliko često jedete ovakvu salatu? Naše bake i dede su svaki dan tokom zimskih dana, ovu namirnicu imali na jelovniku Prednost kiselog kupusa se nalazi u visokom procentu vitamina C….

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *