Simptomi demencije sa kojom se borila Rada Đuričin: OVAKO izgleda početak bolesti

Godinama je bila u bolnici jer zbog demencije nije umjela da vodi računa o sebi

Čuvena glumica Rada Đuričin preminula je u 91. godini i bila je veliki majstor srpskog glumišta, kako u pozorištu, tako i na malim ekranima.

Dugi niz godina glumica se borila sa demencijom. Ona je bila pod stalnim nadzorom ljekara i primala je odgovarajuću terapiju zbog drugih zdravstvenih problema.

“Kad je Rada primljena u bolnicu rečeno nam je da je zbog oblika demencije i da neko stalno mora da pazi na nju. Donedavno je imala ženu koja ju je čuvala, ali kada joj se stanje pogoršalo, dovedena je u bolnicu, gde je bila pod stalnim nadzorom lekara” priča za Informer izvor blizak slavnoj glumici.

Rada Đuričin završila je dva fakulteta, književnost i glumačku akademiju. Na FDU je diplomirala u klasi sa Nikolom Simićem, Ružicom Sokić i Velimirom Batom Živojinovićem. Dobitnica je nagrade za životno djelo Zlatni ćuran. Tokom dugogodišnje karijere glumila je u brojnim filmovima i serijama, među kojima su i “Selo gori, a baba se češlja”, “Tajne vinove loze”, “Miris kiše na Balkanu”, “Vojna akademija” i mnoge druge.

 

Da li je prvi znak demencije zaboravljanje?

Zaboravnost nije prvi znak bolesti i ako se tokom minimum šest meseci ne pogoršava i ne dovodi do smetnji u profesiji i svakodnevnom radu, najvjerovatnije nije riječ o početnoj demenciji.

Ukoliko se zaboravnost pogoršava i dovodi do problema potrebno je medicinsko ispitivanje.

Demencija može da počne i sa pojavom promjena ponašanja koje nije tipično za dotičnu osobu i koje postaje upadljivo za okolinu.

Nekad se prvo javljaju smetnje govora, orijentacije, kontrole pokreta, poremećaj pažnje, mišljenja i drugih funkcija mozga.

Ispitivanje se sastoji od neurološkog i psihijatrijskog pregleda, neruropsiholoških testova, odgovarajućih laboratorijskih analiza krvi, skenera mozga ili magnetne rezonance mozga i drugih analiza prema potrebi.

Veoma je važno odrediti vrstu demencije zbog specifične terapije koja treba da se primjeni.

Šta su uzroci demencije?

Demencija nastaje kao posljedica različitih bolesti mozga ali i bolesti koje zahvataju i druge organe i tkiva (njih oko 150) koje dovode do gubitka nervnih ćelija (neurona), a kako se ove ćelije praktično ne obnavljaju, kod većine ovih bolesti tokom vremena nastaje pogoršanje u tri navedena domena demencije (kognicija, ponašanje, aktivnosti svakodnevnog života).

Dva najčešća oblika demencije su Alchajmerova bolest i vaskularna demencija.

preuzeto

Related Posts

Ne ignorišite mučninu nakon ručka, evo na koja stanja može da ukazuje

Mučnina nakon jela, posebno ručka jer je on najobilniji obrok tokom dana, može se javiti iz različitih razloga. Često je to prvi signal problema u probavnom sistemu, ali postoje i…

Read more

Jeftin, potpuno prirodan i efikasan napitak za borbu protiv malokrvnosti, jedna kašika dnevno čini čuda

Kada je u pitanju anemija, ovaj jednostavan recept sa koprivom i medom može vam doneti olakšanje. Anemija, nedostatak zdravih crvenih krvnih zrnaca u organizmu, može uzrokovati razne simptome poput umora,…

Read more

Spas za kolena: Obloga od 2 sastojka iz kuhinje preporodiće vaše zglobove

Bol u kolenu je nešto sa čime se većina ljudi suočila barem nekada tokom života, a razlozi zbog kojih do njega može da dođe su različiti. Kolena stradaju kako starimo,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *