Spas za proširene vene i hemoroide: Čaj od ove biljke je poznat narodni lek, a naći ćete je na svakom ćošku

Divlji kesten je blagotvoran za zdravlje, a ovog puta vam dajemo narodni recept za čaj.

U narodu se divlji kesten od davnina koristi za pravljenje lekovitog čaja. Veruje se da ovaj čaj pomaže u čišćenju krvnih sudova, lečenju proširenih vena i hemoroida.

Recept za čaj od divljeg kestena

Da napravite čaj, jednu kašiku sitno iseckanog ploda divljeg kestena i kore preliti sa 200 ml ključale vode, ostaviti da odstoji 30 minuta, procediti i piti topao napitak u gutljajima. U našem narodu se od davnina koristi ovaj čaj za čišćenje krvnih sudova, lečenje proširenih vena i hemoroida, uvećane prostate.

Zašto treba da jedete pitomi kesten?

1. Bogat je vitaminom C i ima malu količinu masti. Kesten sadrži manje od 70 kalorija na 30 grama, što ga čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

2. Netipičnim ga čini i obilje folata, posebno vitamina B9, koji je odgovoran za formiranje crvenih krvnih zrnaca i sintezu DNK.

3. Ovo jesenje voće je izvor vlakana, koja pomažu u smanjenju nivoa holesterola. A da bi se podmirile dnevne potrebe za vitaminima i mineralima preporučuje se unos od 85 grama. Jedući kestene unosite u organizam preko potrebne elemente magnezijum i fosfor, koji su važni za metabolizam kostiju, kao i kalijum koji balansira nivo natrijuma, otkucaje srca i krvni pritisak.

4. Kesten ne sadrži gluten, zbog čega je stekao popularnost u bezglutenskoj ishrani. U svom sastavu ima najveći procenat skroba, što ga čini sličnijim kukuruzu i krompiru nego srodnim orašastim plodovima. A lako svarljivo kestenovo brašno pokazalo se kao idealno za pravljenje kolača, sladoleda, supa i sosova.

Related Posts

KO GA TREBA PITI Evo po čemu se kozje mleko razlikuje od kravljeg

Nutricionistkinja Marija Siroš ističe da kozje mleko ima i protuupalna svojstva, pa se preporučuje konzumiranje ako imate hronične upalne bolesti Kozje mleko je bogato ne samo proteinima i mastima, već…

Read more

Doktor Vladimir Martinov upozorava: Ovi simptomi najavljuju šlog 2 nedelje ranije, a mnogi ih ignorišu!

Doktor je otkrio znakove koji mogu da ukažu na moždani udar čak i dve nedelje pre nego što do njega dođe. Na svakih šest sekundi od moždanog udara umre jedna…

Read more

Neke kombinacije mogu biti opasne! Pre nego što pojedete čokoladu, proverite koje lekove pijete

Čokolada može pojačati ili smanjiti delovanje nekih lekova. U kom slučajevima je ne smete jesti? Ako pijete neke lekove, navodno ne treba da jedete čokoladu, jer zajedno mogu biti opasni…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *