Uz OVE trikove krompir će trajati godinu dana

Uz OVE trikove krompir će trajati godinu dana!!!

POGLEDAJTE NA VIDEU :

BONUS:

UBACITE 1 VOĆKU U VREĆU SA KROMPIROM I SPREČIĆETE KLIJANJE: Malo ko je znao da se u tome krije TRIK

Ako vam se dešava da krompir često proklija postoji način kako da to sprečite.

Postoje greške i koje sami pravimo, ali od sada ćete znati šta da radite.

Nećete se više mučiti sa tim.

Klijanjem krompirov skrob se pretvara u šećer i tako se ovo povrće priprema za novi razvoj. U zimskim danima i u rano proleće krompir “poželi da raste”, pa klice brzo “iskaču”. Sitnim greškama, kojih možda nismo ni svesni doprinosimo ubrzavanju tog procesa i krompir brže propada.

Uslovi

Najbolje je da ga čuvate na tamnom, suvom i hladnijem mestu (ali pazite da ne bude ni prehladno, da krompir ne smrzne). Nikada ga ne perite pre odlaganja, već možete samo ukloniti rukama zemlju i prljavštinu. Držite ih dalje od izvora sunca. Ako vam je krompir omekanio ipak ga možete upotrebiti – samo ga ubacite u hladnu vodu na 2 sata da očvrsne i imaće i bolji ukus. Zelene delove sa krompira uvek odstranite.

Priča o jabukama

Najzanimljiviji trik da usporite klijanje krompira je onaj sa jabukom. Ako ubacite 1 jabuku u vreću sa krompirom sprečićete klijanje.

Naučnici su srećom se pozabavili ovim pitanjem da konačno reše dilemu. Da vam odmah kažemo da trik sa jabukom deluje, ali može i izazvati kontraefekat ako ga ne sprovedete kako treba.

Gas etilen, koji otpuštaju jabuke dok još ubrane sazrevaju može da uspori klijanje krompira. (Ovo je jedini biljni hormon u gasovitom stanju i biljke ga otpuštaju tokom sazrevanja, a mnoge i nakon berbe). Kruške, jabuke, šljive, breskve, kivi i tropsko voće se ponekad beru zeleni ili polu-zeleni (lakše ih je tako transportovati), a sazrevaju otpuštajući ovaj gas. To je prirodan proces.

Po ovom se čini da bi etilen uticao na to da krompir brže propada ako je u društvu s ovim voćem. Ipak, dokazano je da etilen može usporiti klijanje krompira, ali samo ako je prisutan u niskim koncentracijama.

Jedan kilogram jabuka otpušta oko 1,7 ml etilena u 24 časa. To bi bilo previše za krompir. Ako jabuke držite uz drugo povrće ono će se brže kvariti i propadati. Ali, ako držite krompir u otvorenoj vreći ili posudi u koju ste stavili 1 ili dve jabuke (u zavisnosti od količine krompira) gas će se otpuštati u količinama dovoljnim da spreči klijanje, jer će moći da izlazi iz kutije ili vrećice.

(Espreso/Stvar ukusa/ LifePress magazin)

Related Posts

Čupam paradajz i traje kao SVJEŽ do 2 godine: Bez vode, soli ili sirćeta – malo ljudi poznaje ovu metodu

Želite produžiti rok trajanja svojih rajčica? Ne tražite dalje! Imamo tri fantastične metode koje će vam sigurno biti korisne tijekom cijele sezone. Na ovaj način izvadim rajčice i krenem s…

Read more

Domaći TRIK da se riješite miševa u stanu i podrumu: Samo sam ga spustio na zemlju i sutradan miševa nema nigdje

Kako se približava hladno vrijeme, miševi počinju tražiti hranu i sklonište ulazeći u ljudske domove. Preporučit ćemo proizvode s toliko neugodnim mirisom za miševe da se odluče potpuno kloniti vašeg…

Read more

Kako da očistite zadnju stranu tiganja: Jednostavno i bez imalo muke, a sve potrebno već imate kod kuće

Trik pomoću kog će zadnja strana tiganja zasijati kao nova Domaćice znaju koliko je teško detaljno oprati tiganj od masnoće i ostatka zagorele hrane. Međutim, postoji mnogo veći problem koji…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *