ČAJ 0D LOV0ROVOG LISTA UNIŠTAVA KAŠALJ, ALI SAM0 AKO GA 0VAKO PRIPREMITE: Evo u čemu je tajna

Lovor se tradicionalno koristio u liječenju raznih bolesti uključujući probavne i kardiovaskularne bolesti, giht i reumatizam, kao i stanja poput nervoze i nesanice.
Eterično ulje zaliva je veoma korisno za inhalaciju i služi kao odlično dezinfekciono sredstvo tokom sezone prehlada i virusa, što ga čini raznovrsnom opcijom.
Za one koji žele da ojačaju svoj imuni sistem, ublaže respiratorne probleme i pronađu olakšanje od kašlja, upale grla i bronhitisa, čaj i sirup od lovorovog lista se preporučuju.
Osvježavajući napitak od listova lovora, poznat kao lovorov čaj, pruža ugodan i okrepljujući doživljaj.
Za pripremu, tri lovorova lista, svježa ili suha, sitno natrgajte ili nasjeckajte, a zatim ih pomiješajte sa 2,5 dcl vode u šerpi. Ostavite smjesu da se krčka desetak minuta.

Nakon skidanja s vatre, važno je pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta prije nego što nastavite s postupkom cijeđenja.
Kada se temperatura malo spusti, ubacite kašičicu limunovog soka i 1-2 kašike meda koje ste pripremili kod kuće. Konzumirajte 2-3 porcije ovog čaja na dnevnoj bazi.
Slatki sirup od lovorovog lista.
Za ovaj recept uzmite 6 svježih ili 8 osušenih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 kašika smeđeg šećera ili meda i sok od 1 limuna.
Zakuhajte vodu, a kada dostigne tačku ključanja, ubacite lovorov list. Nastavite da poklopite lonac i ostavite da se krčka 6-10 minuta. Nakon toga izvadite lovorov list i pažljivo prebacite tečnost u drugu posudu.
Pomiješajte smeđi šećer (ili med) i svježe iscijeđeni limun, pažljivo miješajući dok se šećer (ili med) potpuno ne otopi.
Za dnevnu konzumaciju preporučuje se uzimanje 1-3 kašičice sirupa, hladnog ili toplog.

Da sačuvate lovorov sirup, prebacite ga u staklenu bocu i čuvajte u frižideru. Na ovaj način se može držati nekoliko dana, a po potrebi se može napraviti i svježa serija.

Related Posts

POUČNA PRIČA: Rušenje doma ne dolazi izdaleka

Rušenje doma ne dolazi izdaleka. Mladić je upitao drugog mladića: “Gdje radiš?” Rekao mu je: ‘U toj i toj firmi.’ Koliko ti gazda daje mjesečno? Rekao je: ‘500.’ On mu…

Read more

Jabukovo sirće munjevito ubrzava varenje i spriječava nadutost, a svi ga pogrešno pijemo: Dr. Perišić otkrio najbolji način

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić poznat je po svojim vrlo praktičnim savetima, a smatra da je hrana jedan od najbitniji faktora za dobro zdravlje. Naime, istakao je da su jabuke…

Read more

Ovo su najpametniji horoskopski znakovi

Iako se iznimno inteligentni ljudi mogu pronaći u svakom horoskopskom znaku, pripadnici određenih znakova posebno se izdvajaju svojom briljantnošću. Oni su poznati po svojoj jedinstvenoj perspektivi i originalnom načinu razmišljanja….

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *