EVO ZAŠTO ŽENE IMAJU DLAKAVU BRADU! Ovo vam organizam govori!

Dok muškarci imaju bradu, žene takođe mogu pustiti bradu. Ovo je mnogima neprijatno, ali se može rešiti. Danas ćemo vam otkriti zašto se to dešava ženama.

Problem viška dlaka na licu i tijelu nije svojstven samo muškarcima. Iako se dlake na licu često povezuju s muškarcima, važno je shvatiti da se i žene mogu suočiti s ovim problemom. Iako su dlake na licu žena tipično svjetlije boje, manje guste i stoga manje uočljive, postoje određena stanja i situacije u kojima problem može postati uočljiviji. Neželjena dlaka može se pripisati brojnim faktorima, od kojih je jedan starost.

Kako žene stare, posebno one u 80-im ili 90-im godinama, povećava se vjerovatnoća pojave dlačica na licu, poput brade. Mnoge žene doživljavaju rast dlaka na licu tokom menopauze zbog smanjenog nivoa estrogena. Genetika igra važnu ulogu u tome. Na količinu dlaka na tijelu i licu u velikoj mjeri utiče genetika.

 

Ako se žene u vašoj porodici suočavaju s problemima s dlakama na licu, postoji velika šansa da ćete se suočiti sa sličnim problemima u danima koji dolaze. Hormonska neravnoteža je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Neželjeni rast dlačica na licu često se pripisuje hormonskoj neravnoteži, a trudnoća je odličan primjer izazivanja značajnih hormonskih fluktuacija i privremenog rasta dlačica na licu.

Policistični jajnici, četvrto stanje na našoj listi, karakteriše prisustvo više cista na jajnicima. Policistični jajnici je uobičajena bolest koja utječe na normalnu funkciju jajnika žene. Ključni pokazatelji ovog stanja su nepravilni menstrualni ciklusi, prisustvo cista na jajnicima i povišen nivo androgena, što može dovesti do prekomernog rasta dlačica na licu.

 

Cushingov sindrom je stanje koje može imati značajan utjecaj na zdravlje pojedinca. Cushingov sindrom je uzrokovan prekomjernom proizvodnjom kortizola, a njegovi simptomi uključuju ne samo rast dlaka na licu već i strije, debljanje, smanjen libido i oslabljene mišiće i kosti. Hirzutizam je pretjerani ili neželjeni rast dlačica kod žena, karakteriziran pojavom grube i tamne dlake na područjima gdje ih inače nema, kao što su lice, grudi, leđa i trbuh.
Osim fizičkih simptoma, hirzutizam može uzrokovati emocionalne i psihološke izazove, uključujući smanjeno samopouzdanje i povećanu anksioznost. 1. Procjena i njega Ako primijetite pojačan rast dlačica na licu ili tijelu, trebate potražiti savjet liječnika. Temeljno ispitivanje može uključivati ​​hormonsko testiranje kako bi se utvrdio osnovni uzrok problema. U nekim slučajevima može biti potrebna sveobuhvatnija procjena, kao što je ultrazvuk jajnika ili dijagnostičko testiranje na Cushingov sindrom.

 

Related Posts

Ovo su 8 razloga zašto vam se javlja bol ispod grudne kosti: Simptome ne treba ignorisati nikako

Ukoliko osećate bol ispod grudne kosti, ovo mogu biti uzroci toga. Ljudsko srce je smešteno malo ulevo, a ispod ili iza grudne kosti su stomak, pluća, pankreas i dijafragma. Ovaj…

Read more

Mina Pošarac ovako je otkrila da ima jedan od najagresivnijih karcinoma: Nikako ne smete zanemariti 1 vrlo podmukao znak

Mina Pošarac svim je bila velika inspiracija, a njeni postupci ostavljali su bez daha! Mina Pošarac, devojka koja je uspela da ujedini celu Srbiju svojom borbom sa jednim od najagresivnijih…

Read more

Dr Nenadić tvrdi da se holesterol ne dobija od jaja, pečenja i slanine, već od ove stvari: Ubija jetru i stvara masnoću

“Neću da jedem jaja, dobiću holesterol!” To su čiste nebuloze, tvdi nutricionista Predrag Nenadić. Čuveni stručnjak Predrag Nenadić je jedan od naših najpoznatijih nutricionista koji je svoje kvalifikacije sticao na…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *