Prestanite da kupujete sir! 1 kg sira iz 1 litra mleka za 5 minuta

Pravljenje domaćeg sira kod kuće jednostavnije je nego što možete zamisliti! Koristeći samo nekoliko sastojaka, možete napraviti svježi krem ​​sir idealan za mazanje, kuhanje ili samostalan ukus. Ovaj temeljni recept za sir daje mekan i prilagodljiv sir koji se može prilagoditi začinskim biljem, začinima ili češnjakom.

POTREBNI SU SLEDEĆI SASTOJCI:

1 litra (što je ekvivalentno 4 šalice) punomasnog mlijeka.

2 žlice limunovog soka (ili bijelog octa) 1/2 žličice soli 10 grama maslaca (po želji, za dodatnu kremastost)

Po želji se mogu dodati bilje ili začini za dodatni okus.

 

KAKO PRIPREMITI SIR OD 1 LITRA MLIJEKA?

Zagrijte mlijeko: Ulijte 1 litru mlijeka u veći lonac i polako ga zagrijavajte na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte da ne zagori.
Zagrijte mlijeko na temperaturu od 85°C , malo prije vrenja.

Dodajte limunov sok (ili ocat): Nakon što zagrijete mlijeko, skinite ga s vatre i umiješajte 2 žlice limunovog soka ili octa. To će uzrokovati zgrušavanje mlijeka, što će rezultirati odvajanjem gruša (kruto) i sirutke (tekuće).

Mlijeko s skutom: ostavite smjesu da neometano odstoji 10-15 minuta nakon laganog miješanja nekoliko sekundi kako biste osigurali da se skuta u potpunosti razvije. Ocijedite skutu:

Preko cjedila stavite čistu kuhinjsku krpu ili gazu, a zatim u nju ulijte usireno mlijeko da se odvoji sirutka. Ostavite gruš da se ocijedi otprilike 30 minuta ako želite mekani sir ili duže ako želite čvršću konzistenciju.

Pomiješajte i okusite: nakon što se ocijedi, premjestite skutu u zdjelu. Dodajte soli po želji (otprilike 1/2 žličice) i 10 g maslaca za dodatnu kremastost. U ovom trenutku dodajte bilo koje dodatno bilje ili začine koje volite, poput nasjeckanog vlasca, češnjaka u prahu ili papra.

Da biste dobili čvršći sir, umotajte gruš u gazu i pažljivo istisnite višak sirutke. Oblikujte sir u kuglu ili cjepanicu, prekrijte ga prozirnom folijom i stavite u hladnjak na 2-3 sata da se stvrdne.
Ideje za posluživanje: Nanesite svoj domaći sir na krekere, tost ili pecivo.

Uključite ga kao nadjev u sendviče ili zamotuljke. Pospite ga po salatama ili ga umiješajte u jela s tjesteninom.

 

 

 

BONUS:

Pomiješajte brašno, vodu i sol, isprobajte ovaj recept. neverovatno ukusno i slojevito pecivo od putera

Ova poslastica, napravljena od slojevitog tijesta s maslacem, divan je zalogaj koji se izvrsno slaže s vašim omiljenim umacima. Ugodni slojevi maslaca tope se u vašim ustima, čineći ovo pecivo očaravajućim užitkom za svaku priliku.

POTREBNI SASTOJCI:
4 šalice višenamjenskog brašna (400 g), 2 šalice vode (400 ml) i 1 žličica soli. Za mješavinu maslaca:

150 grama maslaca, pola šalice biljnog ulja i dvije žlice brašna.

KAKO PRIPREMITI BRZO I UKUSNO PECIVO?

Za pripremu tijesta pomiješajte višenamjensko brašno, vodu i sol u zdjeli za miješanje. Nastavite miksati dok ne dobijete glatko tijesto.

Od tijesta razdvojite loptice jednake veličine i ostavite ih da odstoje otprilike 30 minuta. Pripremite smjesu od maslaca:

U loncu na laganoj vatri otopite maslac. Nakon što se otopi, dodajte biljno ulje i brašno u maslac. Tijekom kuhanja smjesu neprestano miješajte dok ne postane zgusnuta.
Skinite tijesto s vatre i ostavite sa strane. Zatim ga razvaljajte:

Na pobrašnjenoj podlozi jednu lopticu tijesta razvaljati u tanki sloj. Isto napravite i sa ostalim lopticama tijesta.

Slažite tijesto: Razvaljani list tijesta stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Ravnomjerno rasporedite tanak sloj pripremljene smjese maslaca po površini lista tijesta.
Dodajte još jedan list razvaljanog tijesta na sloj koji ste namazali maslacem. Nastavite ovaj postupak izmjenjujući tijesto i smjesu maslaca dok ne iskoristite svaki list tijesta.

Narežite i pecite: Oštrim nožem oblikujte slojevito tijesto u željene kvadrate ili oblike. Postavite pećnicu da se prethodno zagrije na 180°C (350°F).

Izrezane komade tijesta složite u lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu otprilike 25-30 minuta, odnosno dok ne poprime zlatnosmeđu i hrskavu teksturu. Uživajte i poslužite!

Pečeno lisnato tijesto izvadite iz pećnice i ostavite da se malo ohladi. Uživajte u ovom divnom slojevitom pecivu kao međuobroku ili ga kombinirajte s omiljenim umacima.

Uživajte u pahuljastim i puterastim slojevima ovog peciva napravljenog od nule! Evo nekoliko prijedloga za posluživanje:

Sparite ova peciva sa slanim umacima poput humusa, tzatzikija ili pikantnog umaka od rajčice. Za divno slatko iskustvo, oni također nadopunjuju namaze kao što su med, džem ili čokoladni umak.

Related Posts

10 godina pravim ovu zimnicu, pečene paprike sa belim lukom – recept za zimnicu bez konzervansa

10 godina pravim ovu zimnicu, pečene paprike sa belim lukom – recept za zimnicu bez konzervansa recept pogledajte na videu ispod:     BONUS: CARSKA SALATA…Nama najdraza, bez kupusa i…

Read more

PROVJEREN STARINSKI RECEPT ZA NAJBOLJU TURŠIJU: Napravite ovu zdravu salatu za hladnije dane, nije vam potreban konzervans

Turšija je ukiseljeno povrće ili voće ili kombinacija povrća i voća uz dodatak aromatičnog bilja ili plodova i bilja koji podstiču fermentaciju. Najčešće se za turšiju koriste paprike, krastavci, zeleni…

Read more

NEMA ČEKANJA DA TIJESTO NARASTE: BRZE KIFLICE ZA 30 MINUTA BEZ MARGARINA, JAJA I MLIJEKA

Najukusnije posne kiflice možete pripremiti za samo 30 minuta. Ove se kiflice mogu puniti raznim džemovima i kremama ili se mogu ostaviti bez punjenja. POTREBNI SU SLEDEĆI SASTOJCI: 500 grama…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *