Šta znači kada imate povišene leukocite u urinu? Ova promena može da ukazuje i na kancer

Osim u krvi, povećan broj leukocita se može naći i u urinu, što najčešće ukazuje na zapaljenske procese u urinarnom traktu.

Leukociti ili bela krvna zrnca su od velikog značaja za ljudsko zdravlje, pomažu organizmu u borbi protiv bakterija, a njihove vrednosti nam govore da li se naše telo bori sa nekim prolaznim promenama kao što su upale i infekcije ili se suočava sa ozbiljnijim bolestima.

Osim u krvi, povećan broj leukocita se može naći i u urinu, što je najčešće posledica zapaljenog procesa u gornjem (bubrezi i mokraćni kanali) ili donjem (bešika i ureta) delu urinarnog trakta.

Postoji nekoliko razloga za pojavu leukocita u urinu, a među njima su sledeći razlozi.

Infekcija urinarnog trakta

Čest uzrok ovakvih laboratorijskih nalaza je odgovor imunog sistema u borbi protiv bakterija. Infekcije mogu da utiču na bilo koji deo urinarnog trakta, uključujući bešiku, uretru, mokraćene kanale ili bubrege.

Iako su infekcije mokraćnih puteva moguće kod oba pola, one su češće kod žena jer je njihov kanal dugačak samo tri centimetra, dok je kod muškaraca 16.

Neki od tipičnih simptoma koji ukazuju na ovu infekciju

* bol ili peckanje prilikom mokrenja
* češći odlasci u toalet
* zamućen izgled i neprijatan miris urina
* bol u stomaku, leđima ili boku
* mučnina i povraćanje
* groznica

Uobičajena terapija za ovu vrstu infekcija su antibiotici po preporuci lekara, koji će lokalizovati problem i osloboditi vas bakterija.

Lečenje zavisi od toga koliko je infekcija teška i koliko ste joj podložni. Ako i dalje osećate simptome uprkos antibioticima, ponovo se obratite lekaru.

Kamen u bubregu

Povišeni leukociti takođe mogu da ukazuju na kamenje u bubregu, kristale koji se formiraju kada se kalcijum i drugi minerali talože u ovim organima.

Mogu da budu od veličine zrna graška do loptice za golf, što može da blokira protok urina. Kada kamen “proradi” dolaazi do jakog bola koji se često opisuje kao nepodnošljiv.

Simptomi kamena u bubregu

* oštar bol u stomaku, boku, leđima ili preponama

* krv u urinu
* mučnina, povraćanje, znojenje
* česta potreba za mokrenjem
* bol prilikom mokrenja
* zamućen izgled ili neprijatan miris urina

Bol često počinje iznenada i dolazi u talasima. U zavisnosti od veličine kamena, možda će vam biti dovoljni samo lekovi protiv bolova i povećan unos tečnosti kako biste ga izbacili. Međutim, ako se kamen zaglavi u urinarnom traktu, moguće je da će biti potrebna operacija ili tretman za razbijanje kamena, nakon čega manji delovi izlaze iz tela kroz mokraću.

Različite upale

Zapaljenje u telu, koje može da nastane kao posledica neke bolesti, infekcije ili povrede, takođe izaziva oslobađanje leukocita.

lupus-shutterstock-1901832628.jpg
Shutterstock Pojedine automune bolesti, kao što je lupus, su povezane sa leukocitima u urinu
Jedan primer je upala pluća, koja može da izazove povišene leukocite u urinu kao deo opšteg imunološkog odgovora organizma na infekciju. Drugi primer je autoimuna bolest, kao što je lupus, koja takođe može da utiče na nivo leukocita u urinu.

Drugi razlozi

Pored navedenih, mogući uzroci povišenog nivoa leukocita u urinu uključuju:

* neke vrste raka (prostate, bešike ili bubrega)
* bolest srpastih ćelija – odnosi se na grupu genetskih poremećaja koji utiču na hemoglobin
* upotreba nekih lekova protiv bolova

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Related Posts

Lovačka salata: Izuzetan mesni recept za zimnicu, kvalitetom nadmašuje čak i ajvar.

Lovačka salata postala je dobro poznata zimska namjernica koja svojim bogatim ukusom i kvalitetom često nadmašuje čak i tradicionalni ajvar. Ova zimnica priprema se od pažljivo odabranog mesa, povrća i…

Read more

Gde grešite kad merite pritisak: Samo jedan propust menja dijagnozu hipertenzije

Tačno merenje krvnog pritiska je ključni deo preventivne zdravstvene zaštite. Istraživači sa Medicinskog fakulteta “Džons Hopkins” otkrili su da određeni položaji ruku koji se često koriste prilikom merenja krvnog pritiska…

Read more

Prvi simptom moždanog udara koji se pojavljuje odmah nakon buđenja: NE USTRUČAVAJTE SE POZVATI HITNU POMOĆ!

Jeste li ikada čuli za jutarnje mučnine? Ako osjetite ovaj simptom, ne oklijevajte pozvati hitnu pomoć… Svakome se bar jednom u životu desilo da mu je ruka utrnula kada se…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *