Lokalni specijalitet koji može uzrokovati rak jetre

Tajlandski liječnici pokrenuli su kampanju protiv lokalnog specijaliteta koji može biti smrtonosan jer navodno uzrokuje rak jetre.

Nakon saznavanja podataka o velikom rastu slučaja raka jetre kod onih koji jedu ovu delikatesu, sada oni pokušavaju educirati ljudi kako bih upoznati s opasnošću.

Ovo jelo je poznato pod nazivom koi pla, a ovaj jeftin obrok priprema se mljevenjem sirove ribe i miješanjem sa začinima i limunovim sokom.

Lokalni specijalitet sadrži parazitske crve koji doprinose pojavi raka jetre

Vrlo je popularan u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isaanu, jedu ga milijuni ljudi, a dokazano je da ima smrtonosnu nuspojavu – može uzrokovati pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu.

Problem nije u sirovoj ribi, nego u parazitskim crvima koji često žive u njima, i doprinose pojavi tumora.

U ovoj regiji rak jetre čini čak 50 posto svih slučajeva raka, dok u svijetu taj postotak iznosi samo 10 posto.

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *