Koji čaj piti i za što ? – Čajevi za čišćenje organizma!

Zbog toga što utiče na osećaj sitosti i manjeg unosa hrane, čaj se može posmatrati i kao sredstvo za mršavljenje. Izdvajamo pet čajeva čije vam lagano ispijanje može pomoći u lakšem savladavanju nepoželjnih kilograma , pise haber.ba.

Zeleni čaj – Da bi se proizveo zeleni čaj, sveže ubrani listovi se brzo pare da bi se deaktivirali enzimi i na taj način sprečila fermentacija. Upravo zbog te minimalne obrade zeleni čaj sadrži velike količine farmakološki aktivnih sastojaka polifenola – katehina koji podstiču gubitak telesne mase, ali i blagotvorno deluju na celokupno zdravlje.

Najznačajniji katehin zelenog čaja naziva se epigalokatehin-3-galat (EGCG) i upravo je on zaslužan za manji obim struka konzumenata ovog izvrsnog napitka. Naime, EGCG povećava potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane. Takođe, EGCG stimuliše oksidaciju masti što rezultira smanjenjem zaliha masnog tkiva.

Čak i kod ishrane bogate mastima, dugotrajni unos EGCG-a smanjuje nakupljanje masnog tkiva, a time i pojavu prekomerne telesne mase.

Uz dokazani efekat na liniju, zeleni čaj je efikasan i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i na taj način podstiče izlučivanje štetnih materija iz organizma.

Zeleni čaj treba ispijati dva do tri puta dnevno, nezaslađen.

Oolong čaj – Oolong čaj je polufermentisani čaj na granici između crnog i zelenog, ponekad referisan kao “aromatični neprijatelj masnoća” jer efikasno smanjuje stvaranje masnih naslaga i podstiče mršavljenje. I on obiluje polifenolima koji povećavaju potrošnju energije potrebne za varenje, apsorpciju i metabolizam hrane.

Dve šoljice dnevno, kolika je preporučena doza ovog aromatičnog čaja, koji ukusom i mirisom asocira na cveće i voće, dovoljno je da se ubrza metabolizam.

Čaj od hibiskusa – Hibiskus je jedan od najlepših cvetova tropskih zemalja. Prepoznatljive crvene boje i kiselkaste arome, poseduje blagotvorna svojstva koja se cene već vekovima. Jedno od njih je i pomoć u regulisanju telesne mase.

Naime, hibiskus je vredan izvor vitamina C i flavonoida koji pomažu detoksikaciju organizma. Hibiskus je ujedno i diuretik, pa smanjuje osećaj nadutosto. Najbolji efekti su ako se čaj pije jednom do dva puta dnevno.

Čaj od kopriva – U današnje vreme najviše se koristi kao diuretik kod upala mokraćnih puteva i bubrežnih kamenaca, ali i kao pomoć u lečenju reumatskih tegoba. Lišće koprive sadrži mnogo hlorofila, organskih kiselina i 10 odsto mineralnih soli s dosta kalcijuma, kalijuma, fosfora i gvožđa.

Za koprivu se često u literaturi kaže da je sredstvo za čišćenje krvi jer deluje tako što podstiče razmenu materija pa samim tim i uklanjanje štetnih materija što ide ruku pod ruku s procesom mršavljenja.

Nema dokazanih štetnih dejstava, a jedine zabeležene nuspojave su lakše želudačane tegobe. Valja napomenuti da se ne preporučuje osobama koje uzimaju lekove za razređivanje krvi.

Lotus čaj – Biljka lotus (Nelumbo nucifera) je višegodišnja vodena biljka slična američkom ljiljanu i poznato je lekovito sredstvo kineske i indijske tradicionalne medicine. Značajan deo hemijskog sastava ove biljke čine polifenoli koji blagotvorno deluju na zdravlje. Koristi se kao sredstvo za snižavanje krvnog pritiska i kao namirnica protiv starenja organizma, a nedavna su istraživanja zabeležila i njegov uticaj na telesnu masu.

Istraživanje objavljeno 2010. godine pokazalo je da ekstrakt lotusa značajno smanjuje akumulaciju triglicerida u masnom tkivu, a povećava razgradnju masnih naslaga.

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *