ČUDOTVORNA GLJIVA : VRGANJ KAO LIJEK, SVE O VRGANJU..

Vrganj kao lijek

U pripremi vrganja i nema neke mudrosti. Ta je namirnica toliko kvalitetna da joj ne treba niti previše obrade, niti dodataka. Pravi obožavatelji vrganja, jednostavno nakon berbe, tanko narežu sirovu gljivu i začine acetom i maslinovim uljem. Kažu da je to dovoljno i pravi gurmanski doživljaj.
Vrganji kao zdrava namirnica
Jestive gljive su vrlo ukusne, a niske su kalorijske vrijednosti. Zdrav su svakodnevni sastojak u prehrani jer su bogate kalijem, a ne sadrže masnoće niti štetni kolesterol.
Najukusnije i najpoznatije šumske gljive na visokoj su cijeni zbog iznimno ukusnog mesa. Na prvom je mjestu vrganj.
Vrganj je gljiva iznimno bogata dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine B1, B2, C i D te mineralne tvari poput kalija, željeza, cinka i kalcija. Ne sadrže masnoće ni kolesterol, pa ih se preporučuje uvrstiti u prehranu ljudi koji imaju problema s kardiovaskularnim bolestima ili povećanim masnoćama u krvi.

Osobito ih preporučuju onima s povišenim krvnim tlakom te aterosklerozom.
Kod gljiva je inače vrlo važno da ih pripremite što svježije. Tako najmanje izgube i doživljaj je originalniji. Maksimalno možete čekati jedan dan, pa idući dan nakon berbe ih spremiti. Mnogi će odmah nakon berbe, baciti ploške vrganja na tavu i i dodati umućena jaja. Kažu da je jednostavnost u pripremi vragnja ključ za njihovo uživanje. Vrganjima treba nekoliko minuta termičke obrade i možete ih uživati. Sasvim budu mekani, o aromi da ne pričam…

Juha od od vrganja:

– 2 glavice luka
– vrganja koliko imate
– žlica brašna
– peršin
– sol, papar, ulje
Malo izdinstate luk i dodate narezane vragnje. Dodate žlicu brašna da biste zgusnuli juhu. Dolijete potrebnu količinu vode (koliko ima tanjura). Juhu kuhate oko 10-ak minuta. Čim vrganji omekšaju juha je gotova. Juhu začinite sa soli i nasjeckanim peršinom. Sigurno ćete primijetiti kako ova juha puno ukusnije nego kad koristite kupovne gljive.
Ostatak vrganja koji mi je ostao, posušila sam. Narežete ih na koji milimetar debljine i stavite na masni papir u pećnicu. Sušite na oko 50 °C sa malo odškrinutim vratima od pećnice. Trebat će vam oko 2 sata da to polako posušite. Kada vidite da su vrganji poput čipsa, gotovi ste. Sušenu hranu nikad ne spremate u hermetički zatvorene posude. Najbolje je koristiti papirnate škarnicle ili pamučne vrećice.
Mnogi tvrde da su im juhe od suhih vrganja bolje nego od svježih. Aroma sušenih vrganja bude izraženija i jača , pise biomedicina.eu

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *