Čaj od crnog luka je spas: Ovaj narodni lek čisti bronhije, zaustavlja kašalj, sprečava grip i jača organizam

Ovaj čaj moguće je piti svakodnevno, u većim količinama, a prikladan je za trudnice i malu decu. Odličan je za situacije u kojima želite da izbegnete miris crnog luka, a iskoristite svalekovita svojstva ove biljke..

 

Glavicu luka srednje veličine isecite na 4 dela i prelijte s 3 šoljice vode. Ako luk nije prskan, iscite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što delotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem – tokom kuvanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice ili majčine dušice. Raskuvan luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je delotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, prehlade i gripa.

Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.

Ovaj čaj dobar je i za detoksikaciju i jačanje organizma, tj, za celokupno naše zdravlje.

(Stil.kurir.rs)

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *