RODITELJI OPREZ: Ako vidite dijete u ovoj poziciji, odmah mu mijenjajte položaj! Evo i zašto…

Takozvana “W pozicija” jedna je od mnogih u kojoj djeca sjede dok se igraju. Zašto se vjeruje da je upravo ona za neku djecu zabranjena?

Kada se igraju u ovoj poziciji, djeca razvijaju kontrolu trupa i rotaciju kao i za razdvajanje dvije strane tijela. Ove vještine su potrebne za dijete da razvije rafiniranu motoriku i dominaciju ruku.

W-sjedenje se ipak ne preporučuje svima. Mnoga djeca u razvoju se kreću upravo kroz ovu poziciju tokom igre, ali svi roditelji treba da budu svjesni da pretjerana upotreba ovog položaja tokom godina razvoja može da dovede do budućih ortopedskih problema.

Koja djeca ne treba da sede ovako? Za mnogu djecu w-sedenje treba da bude strogo zabranjeno:

– Ako postoje ortopedski problemi. W-sjedenje može da dovede do dislokacije kuka, pa ako postoji istorija displazije kukova ili zabrinutost zbog toga u prošlosti, ovu poziciju treba izbjegavati.

– Ako postoji stezanje mišića, ovakvo sjedenje će to pogoršati.

– Postoji zabrinutost za neurološko/razvojno kašnjenje. Ako dijete ima povećan tonus mišića, treba izbjegavati w-sjedenje.

IZVOR: www.balkanspress.com

Related Posts

BIO sam glup što nisam znao da samo 1 kap odmah tjera komarce, miševe, mrave, moljce

U današnjem kratkom videu pokazati ću vam provjerene metode koje će vam pomoći da u svom domu od podruma do tavana kako bi stvorili zonu bez komaraca, miševa, štakora, mrava,…

Read more

Dobitnik nagrade u uzgoju orhideja otkrio je ključ da imate najljepše cvijeće oko sebe: VRLO JE JEDNOSTAVNO

Orhideja je nesumnjivo kraljica sobnih biljaka. U stvari, potrebno mu je dosta i vratit će vam se zaista bogatim cvjetovima. Ovo je savjet uzgajivača, koji se može pohvaliti nevjerovatno cvjetajućim…

Read more

Zlata vrijedan trik naših baka: Evo šta su UBACIVALE U VODU u kojoj se kuhaju jaja

Svima je poznat postupak kuhanja jaja; jednostavno ih stavite u vodu i bit će gotovi za desetak minuta. Međutim, uobičajeno je da jaje pukne od prejake topline, što rezultira istjecanjem…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *