SNIŽAVA NIVO ŠEĆERA U KRVI: Ova tropska voćka je najbolji prirodni insulin

Karela se tradicionalno koristi u kuvanju i medicini kod naroda Azije, Afrike i južne Amerike. Tropska biljka iz porodice loze (Momordica sharantia) je jedna od retkih koja je dobila potvrdu o lekovitosti od zvanične medicine. Zovu je i gorka dinja, otkrivena je u Indiji, odakle je u 14. veku preneta u Kinu, pa u druge delove sveta. Naročito je popularna među Japancima sa Okinave, koji su poznati po dugovečnosti.

Raste kao loza, dugih i rascepkanih, jestivih gorkih listova i žutih cvetova. Najpoznatija je po izuzetno gorkom plodu, koji podseća na bradavičastu tikvicu izduženog oblika, kao i na krastavac. Dok je mlad, zelen je boje, a kad sazri postaje narandžasto žut. Zreo puca na tri dela i pojavljuju se jarko crvene semenke, gorke i jestive.

Karela sadrži malo kalorija, a nezreli plodovi su riznica vitamina C, B1, B2, B3. Obiluju kalijumom i fosforom, magnezijumom, cinkom, manganom, folatima, vlaknima i drugim korisnim sastojcima, koji povoljno deluju na imunitet i celokupno zdravlje. Ovo voće je prirodni insulin, sadrži specifičan sastojak glikoprotein lektin koji snižava nivo glukoze, odnosne šećera u krvi.

 

Osim toga, čisti toksine iz organizma i leči psorijazu, podiže nivo energije i olakšava disanje. Deluje i kao imunomodulator, jer ekstrakti iz karele pojačavaju imunološke funkcije ćelija, što je važno za obolele od HIV- a, karcinoma i drugih teških bolesti.

Postoje dokazi da redovno konzumiranje soka gorke dinje “izgladnjuje” ćelije raka i tako ih uništava. Takođe, sok deluje antivirusno, čisti creva od mikroorganizama, ublažava varenje i pospešuje mršavljenje, olakšava probleme izazvane dijabetesom, ubrzava zarastanje rana. Od osušenog lišća pravi se čaj protiv bakterija, koji podstiče varenje i leči malariju.

 

Karela se ne preporučuje samo trudnicama i dojiljama, jer njeni sastojci mogu da izazovu kontrakcije materice, a dojilje putem mleka bebe snabdevaju materijama iz biljke koje su nepoželjne za najmlađu uzrast.

KULTNA NAMIRNICA U INDIJI

U Indiji se karela izuzetno ceni, smatra supernamirnicom i tradicionalno pije izuzetno gorak i nezaslađen, sveže isceđen sok od jedne dinje. Više od te dnevne doze se ne preporučuje.

S obzirom na to da Indusi veruju da je upravo ovo voće razlog njihove dugovečnosti, vitalnosti i dobrog zdravlja, često je imaju na trpezi. Gorčinu smanjuju tako što je mariniraju u slanoj vodi, uklanjaju unutrašnjost ploda i pune ga raznim začinima, crnim i belim lukom, pa vezuju koncem i prže u ulju.

Kod nas u bolje snabdevenim apotekama i prodavnicama zdrave hrane može da se nađe flaširan sok od karele i ekstrakt u kapsulama.

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *