Svake godine ubije 2 miliona ljudi: Vodeći uzrok infarkta, astme i raka se nalazi u vašem domu!


Naučnici upozoravaju da svakodnevni kućni posloviili njihovo izbegavanje i te kako mogu narušiti zdravlje cele porodice!

Na primer, aktivnosti poput pranja ili kuvanja neizbežno menjaju vazduh koji udišete u kući – korišćenje hemikalija pri brisanju podova ili prozora ispušta i do 900 vrsta toksičnih materija u vazduh! Takođe, u vašem toplom porodičnom gnezdu po ćoškovima se kriju i buđ, polen, kao i ugljen monoksid, koje donosite na odeći, prljavim sunđerima, šporeta na plin, pa je bolje da se preorjentišete na domaće proizvode.

Najjaču vezu sa lošim kvalitetom vazduha u kući naučnici su pronašli sa srčanim oboljenjima, rakom pluća i razvojom astme.

 

Simptomi koji ukazuju na zagađenje vazduha u vašem domu

Kašalj, suzenje očiju, ošamućenost, umor i glavobolja su neki od blažih znakova da je u vašoj kući vazduh zagađen. Ali, mogu se javiti i jači simptomi, poput iritacije očiju, osipa, bolova u mišićima, disajnih problema, temperature ili osećaja hladnoće, kao i slabljenje sluha, krvarenje iz nosa i plućne bolesti.

Srećom, postoji 8 načina da drastično smanjite unos štetnih čestica, materija i mikroorganizama u dom i tako izbegnete opasne bolesti!

Počnite da ih primenjujete odmah:

1. Vodite računa da svaki dan provetrite svaku prostoriju domu.

2. Koristite ekološke proizvode za čišćenje – u njima se nalazi manje toksina i zagađivača, zbog čega će i vazduh biti svežiji i čistiji.

3. Umesto dezodoransa u limenoj boci, koristite rol-on u plastičnoj kutijici

4. Nakon korišćenja, kao i tokom noći isključite sve uređaje iz struje koji ne moraju stalno da budu uključeni, poput televizora, računara i slično. Ne zaboravite i na punjače, kada uređaj nije na punjenju, obavezno izvadite punjač iz utičnice jer ćete biti na dvostrukom dobitku – čistiji vazduh i manji račun za struju!

 

5. Na tepisima se skupljaju gljivice, prašina, grinje, dlake kućnih ljubimaca i još mnogo štetnih čestica, pa je bolje da se odlučite za drveni pod i kućne papuče!

6. Nikada u kuću ne ulazite obuveni, jer cipele na sebi nose brojne zagađivače, prljavštinu i zemlju, koju ćete tako razneti po celoj kući, a kasnije neminovno doći u kontakt sa njima.

7. Potrudite se da odeću sušite napolju, na svežem vazduhu, a ukoliko nemate mogućnosti za to, što češće otvarajte prozore!

8. Redovno menjajte zavese na kadi, i obratite pažnju da ne budu od vinila – ovaj materijal zadržava vodu, pa se na njemu buđ razvija brzinom svetlosti.

Crna statistika

Procenjuje se da je neprovetren stan i zagađen vazduh u kući uzrok broj jedan za razvoj bolesti u Evropi. Naučnici su otkrili iznenađujuću povezanost između izloženosti zagađivačima u zatvorenim prostorima i kardiovaskularnih bolesti, a brojna istraživanja potvrdila su da zagađenje vazduha indirektno uzrokuje i do dva miliona smrtnih slučajeva godišnje!

(Izvor: StilKurir.rs / B. M.)

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *