Ako pijete ibuprofen i paracetamol, ovo bi trebalo da znate!

Tableta paracetamola ili ibuprofena lek je koji često – i ne razmišljajući – popijemo protiv glavobolje, blage groznice, raznih tegoba… ipak vreme je da obratite pažnju na dozu i učestalost! Evo zašto…

Žene koje dvaput nedeljno piju paracetamol ili ibuprofen rizikuju trajan gubitak sluha, pokazalo je istraživanje bolnice “Brigham and Women’s” u SAD.

Lekari smatraju da ovu pojavu najverovatnije uzrokuje smanjen dotok krvi u unutrašnje uho i njegovo oštećenje usled izlaganja buci.

Čak jedna u 20 žena mogla bi za svoj gubitak sluha da okrivi ove lekove protiv bolova, piše Daily Mail.

Rezultati studije poklapaju se sa još jednim, sličnim istraživanjem u kojem su učestvovali muškarci.

Skoro jedna u 12 žena u SAD uzima paracetamol bar dvaput nedeljno, što u periodu od 6 godina povećava rizik od gubitka sluha za 9 odsto.

U istraživanju, koje je objavljeno u “Journal of Epidemiology“, učestvovalo je 55.850 žena između 44 i 49 godina starosti.

Prema rezultatima ovog istraživanja, paracetamol i slični lekovi mogu da smanje dotok krvi do unutrašnjeg uha.

Međutim, redovne doze ibuprofena – pokazalo je istraživanje – mogu da smanje rizik od karcinoma pluća kod pušača. Istraživači sa državnog Univerziteta u Ohaju pokazali su da male doze ibuprofena, uzimane redovno, mogu da umire upalne procese koji bi doveli do tumora u plućima.

Izvor: Daily Mail

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *