9 PROMENA NA JEZIKU OTKRIVA GOTOVO SVE BOLESTI


Možda ne razmišljate preterano o jeziku, no kad vam doktor kaže da zinete i isplazite jezik, on već pogledom na njega dobija neke osnovne informacije o vašem zdravlju.

U kineskoj medicini se uči da jezik ukazuje na sve bolesti tijela. Ako niste sigurno što vam se događa s jezikom, najbolje bi bilo da posjetite otorinolaringologa.

Normalan ružičast jezik, bez otisaka zuba ili promjena u boji ukazuje na pravilan rad slinovinca, tvrdi akupunkturist Stewart Trotter, dok sljedećih devet promjena ukazuje na zdravstvene tegobe:

 

1. Tanki bijeli površinski sloj, vidljivi tragovi zubiju i nekoliko crvenih točkica: ovakav izgled jezika upućuje na nedostatak energije u tijelu koja uzrokuje umor, loš apetit i pretjerano znojenje. Ono se očituje i na raspoloženju, pa su takve osobe najčešće zabrinute i nervozne.

2. Tanki žuti sloj na sredini okružen crvenim ostatkom površine jezika: ovakav izgled jezika upućuje na probleme s probavom, dehidraciju i kožne bolesti. Sve se to manifestira i na psihu, pa su osobe takvog jezika obično promjenjivog raspoloženja.

3. Masni bijeli sloj, otečeni rubovi jezika: ovakav izgled upućuje na neuravnotežen rad probavnog sustava, te sklonost nakupljanju vode u organizmu. Osobe ovakvog stanja često se osjećaju malaksalo i bezvoljno.

4. Crne točkice na ljubičastoj površini: upućuju na poteškoće rada krvožilnog sustava, pa osoba može imati problema s proširenim venama, osjećaj težine u nogama, glavobolju, bol u prsima i kožu bez sjaja.

5. Tanki bijeli sloj i crveni vrh jezika: ovo stanje otkriva kako je organizam izložen stalnom stresu koje uzrokuje nestabilno emocionalno stanje. Energija u tijelu se nakuplja u čvorovima koji uzrokuju upalne procese.

6. Crveni jezik sa debelim žutim naslagama na sredini površine: pokazatelj je to povišene tjelesne temperature koja ukazuje na moguće infekcije mokraćnih puteva ili probleme s kožom. Osobe s takvim problemima često su ljute i ne osjećaju se udobno u svojem tijelu.

7. Gusti bijeli sloj na sredini površine blijedog otečenog jezika: izgled koji upućuje na infekciju ili na upalu povezanu s nekom autoimunom bolešću, te na nedostatak vitamina i minerala. Takva stanja uzrokuju blijedi ten, bol u kralježnici i osjećaj koji često graniči s panikom.

8. Pukotine na crvenoj površini jezika: upućuju na gljivične infekcije u tijelu, praćene noćnim znojenjem, nesanicom i iritacijama.

9. Jezik čija je površina blijeda i bez naslaga: ukazuju na smanjen protok krvi u tijelu, te anemiju koja može uzrokovati vrtoglavicu i umor, a osobe ovakvog stanja pate od nedostatka koncentracije i pamćenja. Osim toga kod žena je takav jezik često znak moguće hormonalne neravnoteže.

(Magazin.ba)

 

Related Posts

16 pravila Vladete Jerotića za vaspitanje dece: Da odgojite dete na koje ćete sutra moći da se oslonite, pročitajte ovo

Vladeta Jerotić se smatra jednim od naših najvećih mislilaca, čovekom koji je detaljno pristupao svakom problemu koji muči savremeno društvo 1. “Dete do kraja treće godine je upijajući um, kao…

Read more

DIJETA KOJA TOPI KILOGRAME KAO OD ŠALE JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH: Ključ je u jednoj namirnici, otkriva doktor Perišić

Doktor Vojislav Perišić, otkrio je jednom prilikom zašto je nordijska dijeta jedna od najboljih. Nedavno je objavljeno da je nordijska dijeta zdravija od mediteranske, a gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić…

Read more

“KAFA ŠTITI OD OPASNIH BOLESTI SAMO AKO SE PIJE NA OVAJ NAČIN” Tvrdi čuveni srpski lekar

Doktor Vojislav Perišić otkrio je kako se pravilno pije kafa i iznenadio mišljenjem. Ispijanje kafe je jedan od omiljenih rituala, kako u Srbiji, tako i u svetu. Mišljenja o kofeinu…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *