Najstariji Crnogorac doživeo je 102 godine – zbog ove namirnice

Petar Grujić, crnogorski gorštak iz sela Pavličić kod Podgorice, ima 102. godine, a ne pije nikakve lekove i oseća se kao mladić. On kaže da je za sve odgovorna jedna namirnica koju možda već sad imate kod kuće.

Grujić je nedavno u intervjuu za “Blic” rekao da redovno jede šipak, i da je to nešto najbolje što postoji za zdravlje čoveka. Upravo zbog toga ovaj gospodin neometano obavlja svakodnevne poslove, iako u njegovim godinama to niko ne bi očekivao.

A njegov recept za dugovečnost je tako jednostavan – samo jedite ono što vam je priroda već podarila. Prvi je na listi šipak – a zanimljivo je da se sa Petrom slažu i vrhunski svetski stručnjaci. Zbog dobrog odnosa vitamina, minerala, organskih kiselina i drugih biološki meterija, šipak već dugo važi za jednu od najzdravijih namirnica na svetu!

Ipak, lekovitost šipka, ili divlje ruže, od davnina je poznata travarima i ljubiteljima priridne medicine. Iako se za ovaj plod najčešće vezuje vitamin C, kog zaista ima u ogromnim količinama, daleko od toga da je to jedino što možete da dobijete od redovnog konzumiranja šipka. Vitamini B, P, K, provitamin A, natrijum, flavonoid, limunova i jabučna kiselina i brojna etarska ulja koja se nalaze u šipku povoljno utiču na gotovo svaki deo organizma.

Šipak

– Šipak je od davnina poznat kao jedan od najboljih biljnih lekova, a najbolje je da se konzumira svakodnevno, da li u vidu čaja ili soka. Ipak, ako kuvate čaj, važno je napomenuti da se vitamin C uništava na visokim temperaturama – poručuje dr Petar Borović.

Pored toga što podiže imunitet, šipak i pročišćava krvne sudove, poboljšava cirkulaciju, pomaže kod bolova u želucu, smanjuje krvni pritisak i nivo holesterola i pozitivno utiče na plodnost. Naučnici kažu da redovno konzumiranje šipka može da uspori razvoj karcinoma dojke, debelog creva i razvoj leukemije, jer umanjuje inflamaciju.

Ali, kako se konzumira šipak? Pa, najbolje je putem soka, a mi vam donosimo najbolji recept.

 

Potrebno je:

– 1 kg svežih plodova šipka

– 1 kg šećera

– 3 l vode

Šipak

Priprema:

Šipak dobro operite i nožem skinite sa svakog ploda gornji deo. Zatim od pripremljene vode odlijte dva litra i stavite na ringlu, a kada provri dodajte šipak – i ponovo sačekajte da provri. Kad provri, mešavinu ostavite da odstoji oko 30 minuta, pa procedite. Dobijeni sok ostavite po strani, a šipak stavite u preostali litar vode i ponovo prokuvajte. Ponovo procedite i pomešajte dva doijena soka – pa stavite da se sve kuva, uz lagano mešanje, dok se količina ne prepolovi. Na kraju dodajte i šećer i kuvajte dok se u potpunosti ne rastopi.

Na ovaj način se dobija preukusan i veoma zdrav sirup koji se rastvara u vodi i trebalo bi da ga pijete svakodnevno, umesto kupovnog soka.

(Izvor: 24Sata.rs)

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *