Da li su prezrele banane korisne ili štetne?

Banana je omiljeno voće mnogima i pruža nam beskrajne mogućnosti za konzumiranje kako u sirovom obliku – voćne salate, napici i pire, tako i u bezbroj slatkih iskušenja, deserata i sosova.

Ovo voće ima dobru hranljivu vrijednost i sadrži mnoge korisne supstance za organizam, kao što su vlakna, vitamini C, B6, ugljeni hidrati i minerali, od kojih je većina kalijum. Ako često uključujemo banane u našu ishranu, one će nas nagraditi poboljšanjem cirkulacije, smanjenjem lošeg holesterola, borbom protiv depresije i otkloniće loše varenje, i na kraju, ali ne najmanje važno, borbom protiv ćelija karcinoma.

Međutim, samo prezrele banane imaju ovo posljednje svojstvo.

U zavisnosti od stepena zrelosti, ovo mirisno voće drastično menja vrijednosti nekih hranljivih sastojaka koje sadrži, ali uglavnom zadržava sadržaj minerala i vitamina. Takođe zadržava isti broj kalorija, bilo da su zelene i tvrde ili mekane i prezrele banane.

Ako smo toga svjesni, znaćemo u kojim slučajevima je dobro jesti prezrele banane, a u kojima zelene. Na taj način ćemo ubrati sve koristi i nećemo se suočiti sa bilo kakvom štetom.

Prezrele i zelene banane
Zelene banane sastoje se gotovo uglavnom od otpornog skroba, koji telo razgrađuje polako i postepeno, dok se u prezrelom voću sa zatamnjenim aspektom kore sav ovaj skrob pretvara u jednostavne šećere – saharozu, sastavljenu od glukoze i fruktoze.

To čini voće brzo svarljivim i povećava glikemijski indeks. Što je banana zrelija veći je ovaj indeks i samim tim se brže vari.

Prezrela banana pruža tijelu gotovo trenutni nalet energije i veoma je korisna poslije aktivnog sporta, kada moramo da povratimo snagu i napunimo se.

Zato ovo voće nikada ne biste trebali bacati, čak i ako njegova potamnela kožica nije baš privlačna na gledanje.

Važno je imati na umu da zbog visokog sadržaja šećera, glukoze i fruktoze, prezrele banane nisu pogodne za ljude koji pate od dijabetesa, a onima koji imaju prekomjernu težinu preporučuje se da jedu banane u ograničenijim dozama.

Možete i sami da vidite da nije definitivno jasno da li je prezrela banana korisna ili štetna, ali kada znate prednosti i nedostatke, znate kada i da li možete sebi da priuštite da je uključite u svoj meni.

Izvor: bonapeti.rs

 

Related Posts

Recite ovo svakome ko pati od bolnih zglobova, a posebno koljena: PROVJERENO, ISPROBANO – OVO MI JE USPJELO ZA 1 NOĆ!

Bol u kolenu je velika prepreka u svakodnevnom životu. Zbog toga se čovjek ne može posvetiti svojim hobijima, ne može spavati, a ujutro je umoran i ljut na cijeli svijet….

Read more

Treba svima starijima od 50 godina! Jeftin lijek za starost i “produženje života”!

Mliječni čičak (Silybum marianum) je biljka koja se vekovima koristi zbog svojih lekovitih svojstava, posebno zbog sposobnosti da podrži zdravlje jetre. Mnoga naučna istraživanja su potvrdila njegova hepatoprotektivna svojstva, što…

Read more

Genijalan trik koji pomaže kod gasova i nadimanja od pasulja

Pasulj je odličan izvor belančevina, vitamina B, folne kiseline i vlakana, magnezijuma, gvožđa. Međutim, neki se uzdržavaju od prečeste pripreme ovog jela zbog stvaranja nadutosti i stvaranja gasova u telu,…

Read more

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *